STOPPET OPP: Mange færre velger å kjøep næringsmidler fra utenlandske nettbutikker etter avgiftsendringen ved nyttår. Illustasjonsfoto.
STOPPET OPP: Mange færre velger å kjøep næringsmidler fra utenlandske nettbutikker etter avgiftsendringen ved nyttår. Illustasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:56
Importen av brus, godteri, helsekost og andre næringsmidler har stupt så langt i 2020.

350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel av slike varer fra utlandet ble fjernet ved nyttår. Siden den gang har importen av slike varer falt med 90 prosent. I fjor talte Posten rundt 2.500 sendinger med næringsmidler, mens tallet i uke seks i år var 200 hver dag, forteller pressesjef i Posten, Kenneth Pettersen.

- Det er snakk om næringsmidler, som kosttilskudd, te og brus. Det er mange nordmenn som velger å ikke importere brus fra Sverige lenger. En så stor volumnedgang, på 90 prosent, det er mye, sier Pettersen til P4-nyhetene.

350-kronergrensen avvikles i to trinn. Fra .1 april er planlagt å avvikle den avgiftsfrie grensen på andre varer, mens det altså allerede er gjort en endring for blant annet mat, søtsaker og brus. 

- Nå må folk betale en ordinær fortolling på 299 kroner om de bestiller næringsmidler fra utlandet, forklarer Pettersen. 

Regjeringens mål med avgiftsendringen er at norske butikker skal kunne konkurrere på like vilkår som de utenlandske. 
 Og når det ikke ser ut til at nordmenn lenger lar seg friste av å bestille slike varer på nett, ser det ut som om politikken virker, sier Petter Brukbakk, som er administrerende Direktør i NHO Mat og Drikke.

- Det er bra for konkurransekraften for den norske næringen når det ikke lenger er mulig å seile unna avgiftsregimet ved å bruke netthandel.

- Samtidig er trykket fra den fysiske grensehandelen, som uansett er størst, det er høyt og økende, og det er hovedbekymringen vår, sier Brubakk til P4-nyhetene.


Flere kanaler