HURRA, HURRA, HURRA: Det er ikke sikkert du husker det, men en gang i tiden var dette et vanlig syn i Oslo på nasjonaldagen. Illustrasjonsofoto.
HURRA, HURRA, HURRA: Det er ikke sikkert du husker det, men en gang i tiden var dette et vanlig syn i Oslo på nasjonaldagen. Illustrasjonsofoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:52
I to år har korona satt en stopper for den vanlige feiringen av både jul, nyttår og nasjonaldagen.

I april i fjor sa helsedirektøren til P4-nyhetene at han trodde nasjonaldagen i 2022 ville bli uten tiltak. Han la riktignok inn et forbehold om at ingen kan garantere for fremtiden.

Vet ikke hva som venter
Og fremtiden ble ikke helt som hverken Guldvog eller det norske folk trodde og håpet. Fortsatt må vi leve med begrensinger, og det er ikke sikkert at vi kan samles i så store grupper vi vil, hverken i 17. mai-tog eller til fest og selskaper i år heller.

-  Med omikron har spillets regler blitt litt annerledes og strengt tatt vet vi heller ikke om vi vil får nye varianter som kan gjøre det vanskeligere for oss, sier Guldvog til P4-nyhetene nå.

Kan være på vei ut av korona
Etter to år med pandemi håper vi alle på et bedre tredje år. Men også 2022 kan bli en korona-berg-og-dalbane. Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier vi må være forberedt på at ting ikke går som vi ønsker.

- Samtidig vil jeg si at det er håp om at 2022 også blir året der vi er på vei ut av pandemien, fordi så mange er vaksinerte, mange har vært smittet og kan ha blitt immune, det kommer kanskje legemidler som virker mot viruset, og det er flere andre ting som kan hjelpe oss i kampen mot korona, sier Stoltenberg til P4-nyhetene.

Lover at det går over
Selv om han ikke kan love en helt vanlig hverdag i år heller, vil heller ikke helsedirektøren fjerne alt håp for det nye året.

- Det kan være at det hele avsluttes i løpet av 2022, kanskje allerede i løpet av det første halvåret. Men så kan det være at vi drar med oss dette enda et år, sier Guldvog.

- Hvordan kan du være sikker på at dette kommer til å gå over noen gang?

- Det er egentlig et historisk blikk. Vi har hatt mange pandemier bakover i historien, og de har alltid gått over til slutt.


RETTELSE: Helsedirektør Bjørn Guldvog var i denne saken tidligere sitert på "Vi kan få enda et år uten barnetog og store selskaper på 17. mai". Det var ikke et direkte sitat og er fjernet.