I 2021 bodde totalt 118.000 mennesker på norske karantehotell. Dyrest ble det for staten.
I 2021 bodde totalt 118.000 mennesker på norske karantehotell. Dyrest ble det for staten. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:50
Reisende som har havnet på karantenehotell har kostet staten 1.952.406.347 kroner.

Det viser tall P4-nyhetene har hentet fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Karantenegjestene har selv betalt 252 millioner kroner for hotelloppholdene, ifølge DSB, gjennom egenandeler på rundt 500 kroner per døgn. Resten har staten tatt regninga for. 

- Staten har betalt eller refundert kostnader som kommunene har hatt til å drifte karantenehotellordningen, sier Hilde Kjær, økonomisjef i DSB. 

Dette innebær hotelldrift, vakthold og transport.

- Umulig for en kommune uten støtte

I 2021 bodde totalt 118.000 mennesker på karantenehotell. En stor andel av disse sjekket inn på hoteller i Ullensaker kommune, rundt Gardermoen. 

- For en kommune hadde det vært helt umulig å bære en slik ekstrakostnad selv, sier ordfører i Ullensaker, Eyvind Schumacher. 

I sommer hadde de karantenegjester på totalt 3000 rom, fordelt på ni ulike hoteller. 

- Det har kostet mye administrative ressurser, og stadig nye regelendringer som har gjort at vi har måttet rigge opp og rigge ned, sier ordføreren. 

Han sier det er enkelte utgifter som ikke har havnet under kompensasjonsordningen. Han er likevel fornøyd med støtten fra staten - tross den høye summen. 

- To milliarder er en enormt stor sum. Jeg hadde trodd det var mye, men dette er enda mer enn jeg hadde trodd, sier Schumacher.