Kirken starter kampanje mot vold, overgrep og trakassering.
Kirken starter kampanje mot vold, overgrep og trakassering. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:00
De siste uken har mange stått frem med historier om seksuell trakassering og overgrep via #metoo-kampanjen. 

I den forbindelse etterlyste blant annet Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, en kirkelig respons. Det er bakgrunnen for relanseringen av #torsdagerisvart.  

Håper flere deler sine historier
Preses i Den norske kirke, Helga Byfuglien, har selv opplevd seksuell trakassering. Hun håper kampanjen gjør det lettere også for andre å fortelle. 

– Det er krevende å være åpen om slike ting, så det vil ikke overraske meg om det finnes folk som sitter inne med sine historier, sier hun. 

Byfuglien har selv personlig kjennskap til hvor vanskelig det er å si ifra om ting man har opplevd. For mange år siden jobbet hun nattevakt. Da la plutselig en mann hun ikke kjente umotivert armene rundt henne og holdt fast. 

– Det var så ubehagelig at noen braste inn i mine intimsoner på den måten. Etterpå var det krevende å finne ut hva jeg skulle gjøre, og også hvor jeg skulle henvende meg, sier hun. 

Kampanje med lang tradisjon
#torsdagerisvart stammer fra Argentina under diktaturet, da mødre og bestemødre samlet seg foran diktatorpalasset hver torsdag, kledd i svart. Der krevde de å få vite hva myndighetene hadde gjort med deres forsvunnnede familiemedlemmer.  

Senere er den blitt brukt også under apartheidregimet i Sør-Afrika og i Bosnia. 

Hovedbudskapet er et ønske om at alle skal kunne bevege seg fritt uten å være redd for å bli utsatt for vold, trakassering eller diskriminering. 

Datoene for relanseringen er heller ikke tilfeldig; tiden mellom 25 november og 10 desember er perioden FN oppforderer til å jobbe særlig med avskaffelse av vold. 

– Trakassering rammer overalt
Knut Refsdal, generalsekretær i Norges Kristne Råd, er glad for bevisstgjøringen som nå skjer. 

– #metoo har minnet oss på at trakasseing skjer i alle sammhenger, også i kirken. Jeg håper denne kampanjen blant annet kan avdekke en ukultur vi ikke vil være bekjent av, sier han . 

Refsdal legger til at tidligere kampanjer ofte har handlet utelukkende om kvinner, men at han også ønsker å involvere mennene. 

– Vi må legge ansvaret der det hører hjemme. Det kvinnesynet mange menn har, som gjør at de tafser på kvinner, eller på andre måter trakasserer, er noe alle menn må ta ansvar for. Det er vi som må sette standaren for hvordan vi skal være gode medmennesker, sier Refsdal. Flere kanaler