Foto: P4 / Scanpix

I dag framkom påstandene om at en rekke svenske topp-politikere skal ha kjøpt sex med prostituerte, også mindreårige prostituerte. To svenske kvinner som for over 30 år siden skal ha blitt utnyttet som prostituerte krever nå millionerstatning fra den svenske stat.

 

Ifølge tidligere prostituert Eva Bengtsson (33) og hennes jevngamle kusine, som da bare var 14 år gamle, inneholder kundelisten tidligere partiledere og tidligere statsministre som Thorbjörn Fälldin og Olof Palme.

 

Har selv ekspedert Stortingspolitikere

Janni Winterbauer, leder for leder for prostituertes interesseorganisasjon (PION) og tidligere prostituert, hevder at også norske Stortingspolitikere har kjøpt sex i stor skala.

 

- Norske politikere har selvfølgelig kjøpt sex på lik linje med bakere og håndverkere! Sexkjøp har ingen sammenheng med hva du jobber med! sier hun i P4s debattprogram Sytten Tretti. Hun tror imidlertid ikke på en liknende avsløring i Norge.

 

- Jeg tror absolutt ikke norske politikere trenger å frykte for å bli avslørt, rett og slett  fordi norske jenter er lojale ovenfor sine kunder, sier Winterbauer.

 

- Men hvordan vet du helt sikkert at norske Stortingspolitikere har kjøpt sex?

 

- Jeg har jo selv ekspedert noen av dem så det kan jeg selv kvittere for.

 

- Og det er mer en ett tilfelle du snakker om?

 

- Å ja, det er ved gjentatte ganger, ja.

 

Winterbauer mener det ikke er noen selvfølge at offentligheten blir kjent med tilfeller der Stortingspolitikere er horekunder.  

 

- Nei, nei, selvsagt ikke. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skal være kjent for allmennheten? Hvem er det interessant for? Ingen andre enn dem det gjelder, svarer Winterbauer.

 

- Politiet ville slått alarm

Arne Strand, politisk redaktør i Dagsavisen er på sin side ikke overrasket over avsløringene av topp-politikeres sexkjøp i Sverige.  

 

- Nei på ingen måte. Vi hørte jo om dette for tretti år siden da denne saken først kom opp. Det som overrasker i dag er jo at Olof Palmes navn og Thorbjörn Fälldins navn blir nevnt.

 

Strand tror på sin side ikke på påstandene om Palme og Fälldin. Han mener en statsminister som kjøpte sex øyeblikkelig ville blitt fanget opp av sikkerhetstjenesten.

 

- Jeg tror ikke et øyeblikk på at en så intelligent mann som daværende statsminister Olof Palme kunne være så dum at han rotet seg inn i en slik affære. Man må huske at overvåkingspolitiet passer på disse politikerne veldig nøye. Politiet ville reagert øyeblikkelig dersom Palme hadde omgang med en prostituert, fordi dette vært en sikkerhetsrisiko, og det ville blitt slått alarm, sier Strand til P4.

 

Han møter stor uenighet hos Winterbauer:

 

Et finurlig nettverk

- Sexkjøp har vi ikke bare sett både blant politikere, men også blant mange av tidenes mest berømte stjerner. Alle har de lyktes i å ha omgang med prostituerte uten at noen har fått vite om det. Miljøet består av et enormt nettverk som skjuler slike spor. Olof Palme ville ikke gått ut på gaten og plukket opp ei jente. Det er et mye mer finurlig system enn det, sier Winterbauer.

 

Arne Strand har i mange år arbeidet som politisk journalist og kjenner Stortingets politiske korridorer godt.

 

- Hvis det hadde vært særlig utbredt vill vi som har vanket i dette huset i tyve-tretti år i alle fall hørt rykter, påpeker Strand.

 

Han mener saken fra Sverige oser av pengemotiv der staten blir stående som ansvarlig. Han stiller også spørsmål ved at det tok tretti år før historiene kom ut.  

 

- At påstandene kommer nå motiveres ut ifra et ønske om å få penger. Punktum, sier Strand til P4.

Flere kanaler