SMARTARMBÅND: Nordmenn har de siste to årene kjøpt 1,5 millioner smartarmbånd og smartklokker.
SMARTARMBÅND: Nordmenn har de siste to årene kjøpt 1,5 millioner smartarmbånd og smartklokker. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:46
Salget av såkalte wearables tar helt av.

I fjor kjøpte nordmenn 760.000 smartarmbånd og smartklokker til en samlet pris på 1.196 milliarder kroner, viser tall P4 Nyhetene har fått fra Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Det er en økning på 15,6 prosent fra året før da det ble kjøpt wearables for 1.035 milliarder kroner og en økning på 211 prosent fra 2014 da vi brukte 384 millioner kroner på smartarmbånd og smartklokker. 

Ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen skyldes økningen både det at vi kjøper flere smartarmbånd og smartklokker men også at det kommer stadig dyrere produkter på markedet. 


- Fungerer ikke for alle
- Hvis dette bidrar til at folk er mer aktive så er det kun positivt. Men jeg tror ikke dette er nok for at alle skal bli mer aktive. For noen vil det hjelpe mens det for andre er så mye som skal til for å komme i fysisk aktivitet at en smartklokke ikke er det som skal til, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jacob Linhave.

I 2016 ble det solgt 440.000 smartarmbånd, 80.000 flere enn i 2015. Det er salget av smartklokker som har økt mest fra 2015 til 2016; fra 200.000 enheter i 2015 til 320.000 enheter i 2016. Bransjen selv spår en fortsatt økning i salget i 2017.

- Det er mange som har bruk for det. Utfordringen her at det ikke finnes nok forskning på det, men for mange er smartklokker og smartarmbånd en fin motivasjon, sier Linhave.

- Handler om kosthold og aktivitet
Linhave sier slikt utstyr for noen kan være en god hjelp for å komme i gang.

- Men med dette som alt annet så handler det om hvor mye spiser du og hvor mye er du i aktivitet, sier avdelingsdirektøren.

Han sier den største feilen som mange gjør er å sette seg alt for høye mål.

- Det handler om å sette seg små og overkommelige mål. Det dummeste man kan gjøre er å kjøpe masse nytt utstyr og tenke at "nå skal jeg virkelig begynne å trene". Da er det mange som ikke holder i mer enn en til to uker. Sett deg overkommelige mål og ha en tålmodig tidshorisont, anbefaler Linhave.


Flere kanaler