KOKKER: Mannlig kokker er yrkesgruppen med lavest forventet levealder.
KOKKER: Mannlig kokker er yrkesgruppen med lavest forventet levealder. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:50
Med en forventet levealder på 79 år er det mannlige kokker og andre service-ansatte i hotell- og restaurantbransjen som har den korteste forventede levealderen av alle yrkesaktive i Norge. 

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå som har sett på dødelighet for ulike yrkesgrupper.

- Høyt press og mye ubekvem arbeidstid er en del av forklaringen, tror forbundssekretær i Fellesforbundet, Claes Delp.

Bedring

- Før var det veldig utbredt med en svært usunn livsstil blant kokker, men dette er er i bedring.

Det sier mesterkokk og innehaver av Statholdergaarden i Oslo, Bent Stiansen, til P4-nyhetene. Han tror statistikken vil se lysere ut for kokker i tiden som kommer.

- Fokuset på helse er blitt betydelig bedre de seneste årene. Arbeidsmiljøet på kjøkkenet er også blitt kraftig forbedret de siste 20-30 årene, sier han. 

Lektorer og lærere lever lengst

I undersøkelsen kommer det også fram at det er lektorer og lærere som som har den høyeste forventede levealderen blant menn med over 84 år. 

Generelt ligger alle grupper som krever høyere utdannelse over yrkesgrupper der videregående eller grunnskoleutdanning er regelen. 

Kvinnelige lærere topper statistikken med en forventet levealder på over 88 år.

- I tillegg til fordelene ved høy utdannelse kan det å jobbe i ungdommelige miljøer som lærere gjør ha en positiv effekt, tror leder i Norsk lektorlag, Helle Christin Nyhuus.
Flere kanaler