SKAPER TRØBBEL: I disse tider er det mange som kaster våtservietter i do når de går hjemme. Det kan skape store problemer, advarer NITO.
SKAPER TRØBBEL: I disse tider er det mange som kaster våtservietter i do når de går hjemme. Det kan skape store problemer, advarer NITO. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:55
- Toalettet blir jo flittig brukt nå. Det vi ser en økning av er blant annet våtservietter og litt andre ting som normalt ikke hører hjemme i do, sier kommuneingeniør og visepresident i Norges ingeniør og teknologiorganisasjon (NITO), Kjetil Lein til P4 nyhetene. 

- Stor økning av våtservietter i avløpet
Det er våtservietter som er hovedproblemet, sier Lein. Han  tror det kan skyldes at barn ikke er i barnehagen lenger og at foreldre ikke har de beste rutinene når de steller små barn hjemme.

- Jeg tror nok det er et litt bedre system for å kaste avfall i barnehagene enn det kanskje er hjemme, sier Lein. 
 
Lier kommune, Nedre Romerike Vann og avløpsselskap, og GIVAS i Grue og Kongsvinger kommune,  er blant de som har rapportert om økt mengde våtservietter i avløpet. Lein tror dette er en utfordring i hele landet.

Ber alle ta hensyn 
Dette kan medføre en risiko for at rørsystemet går tett og man får brudd der man blir nødt til å grave opp og skifte ut deler eller stake opp det som er tett, sier Lein. Ingeniører som jobber i kommunene med vann- og avløp har ikke kapasitet til å håndtere dette under koronakrisen, da andre oppgaver haster mer, sier han. 

Kun bæsj, tiss og dopapir er lov
Lein mener folk rett og slett bør klare å følge noen dovett-regler.  Doen er ingen søppelbøtte. Det er kun bæsj, tiss og dopapir som skal i doen, sier han. 

Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler