Omfattende råd om isolering og håndvask har sine goder – færre har hatt magetrøbbel så langt i år.
Omfattende råd om isolering og håndvask har sine goder – færre har hatt magetrøbbel så langt i år. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:40
Så langt i år har forekomsten av tarminfeksjon med campylobacteriose vært drastisk mindre enn i 2019. 

Det viser tall fra Folkehelseinstituttet.

På samme tid i fjor hadde nesten 1800 personer fått påvist campylobacteriose-smitte, men i år har bare 800 fått den påvist.

60 prosent blir smittet i utlandet

– Det regner vi med er på grunn av de omfattende rådene og kravene om sosial distansering og god handhygiene som vi har gitt i løpet av Covid-19-pandemien. 

Det sier epidemiolog og seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Solveig Jore. Hun sier at rundt 60 prosent av de som får påvist smitte, blir smittet i utlandet.

– Så en stopp i reisevirksomheten som vi har hatt under pandemien vil selvsagt påvirke forekomsten av sykdommen, sier hun.

Svært smittsom bakterie

Det er en generell nedgang i meldepliktige smittsomme sykdommer på grunn av koronarestriksjonene. Ifølge Jore er den observerte nedgang i campylobacteriose veldig lik den nedgangen som de også ser for øvrige sykdommer.

Bakterien er svært smittsom og gir akutt diare – og da er det bra vi har hatt stort fokus på blant annet håndvask de siste månedene. 

– Det er generelt gode vaner å ta med seg som smitteforebyggende tiltak, sier Jore.

Hun understreker at det kan være etterslep i rapporteringen, og i og med at nesten alle ressurser ble satt til å jobbe med Covid-19, kan det ha påvirket hvor mange som ble undersøkt for sykdommen og hvor mange tilfeller som ble meldt.

Forekomst av campylobacteriose:
Antall tilfeller diagnostisert per 8. juli 2019: 1797
Antall tilfeller diagnostisert per 8. juli 2020: 797

Kilde: Folkehelseinstituttet

Flere kanaler