STORE KOSTNADER: Utgiftene for én koronasmittet er høye. Hagen / NTB scanpix
STORE KOSTNADER: Utgiftene for én koronasmittet er høye. Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
0:00 | 1:08
Utregninger Bydel Vestre Aker i Oslo kommune har gjort for P4-nyhetene viser at smitteutbruddet i august ble svært kostbart.

I begynnelsen av måneden hadde bydelen et stort smitteutbrudd i forbindelse med flere private fester. Over 53 personer ble smittet med koronavirus.

En halv million kroner
Smittesporingsjobben i etterkant var ingen fest - det kostet kommunen opp mot en halv million kroner, forteller bydelsoverlege Elisabeth Vennevold.

– Dette er kostbart. Tallene gjelder jo bydelen vår, så hvis man tilføyer tall for testkapasitet, analyse og potensielt folk i karantene som ikke kan være på jobb, så vil jo det ha helt andre samfunnskostnader, sier Vennevold.

Så ser man på kostandene totalt sett er beløpet langt høyere. Smittesporingsjobben tar ressurser fra andre helsetilbud og det er svært krevende for kommunene som står i det, sier styrelder Bjørn Arild Gram i KS:

– Det illustrerer at dette er særdeles ressurskrevende arbeid. Selv om du har digitalt hjelpemidler, som vi tilbyr i arbeidet, så tar det likevel tid og krefter å spore smitte blant folk, sier Gram.

Sto uten navnelister
Sporingsjobben i Vestre Aker ble ekstra vanskelig fordi det var smitteutbrudd i private arrangementer. Der er det ikke er krav om navnelister.

– Vi måtte jo lese oss gjennom veldig mange personer vi ikke visste hvem var. Så vi var helt avhengig av at vi fikk opplysninger fra andre festdeltagere, sier Vennevold. 

– Det var også krevende at det var så mange unge som var smittet, for mange unge har ikke like tydelige symptomer så de vet ikke at de er smittet en gang, sier Vennevold.

Håper på rask utbetaling
Det pågår nå smitteutbrudd i flere kommuner i Norge. Blant annet i Hamar, Bergen og Kristiansand. På Hamar har de tatt flere grep fordi de ikke har kontroll på smitten.

Gram håper staten står klar med utbetalinger til kommunene som taper store summer på denne jobben.

– Vi kjenner ikke regningen for dette ennå, men disse tallene illustrerer at det er betydelige kostnader. Nå har regjeringen satt ned et utvalg som skal beregne hva dette koster for kommunene, og hvilke inntekter som faller bort, og det er veldig viktig at vi har regnet ut dette så nøye som mulig, så vi kan få utbetalt kompensasjon, sier Gram.

Flere kanaler