Forskere har funnet sammenheng mellom depresjon og bakterier i magen.
Forskere har funnet sammenheng mellom depresjon og bakterier i magen. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:44
Forskerne har sett på data siden 1990, og slår fast at det er en sammenheng mellom tarmflora og symptomer på depresjon. 

Mens usunt kosthold kan føre til feil bakterier i magen, kan fiberrik og sunn mat påvirke både hode og kroppen positivt.

- Tarmfloraen kan kommunisere med sentralnervesystemet, og på den måten påvirke både tanker, følelser, og adferd, sier  lege og forsker, Peter Holger Johnsen, ved Universitetssykehuset Nord-Norge Harstad til P4-nyhetene. 

I den nederlandske studien fokuserte forskerne på avføringsprøver til mer enn 1000 personer. Disse deltagerne fylte også ut et selverklæringskjema som handlet om symptomer på depresjon. Forskerne kryssjekket så disse funnene med  ytterligere 1539 nederlandske statsborgere med ulik etnisk bakgrunn, som utførte samme selverklæring. 

Knyttet til depresjon
Forskerne som står bak vet ikke om dårlig tarmflora er årsaken til depresjon, eller et resultat av depresjon. 
Forskerne fant ut at det finnes cirka 16 ulike typer bakterier, som kan settes i sammenheng med tegn på depresjon. For eksempel fant studien ut at lavt og redusert nivå av bakterien Eubacterium ventriosum blant personer som var deprimert. Den samme bakterien har vært observert i lavere nivåer enn normalt, i studier som omhandler; traumatisk hjerneskade og overvekt, to temaer som er knyttet til depresjon fra før av. 

Johnsen sier til P4 at stress kan påvirke kroppen negativt og lede til ubalanse. 

- Stress for eksempel kan påvirke flere signalveier, som igjen påvirker tarmfloraen, legger forskeren til. 

Sunn mat 
Men, god , fiberrik mat, kan påvirke den mentale helsen og kroppen i riktig retning. 

- Det å spise mye grønnsaker, frukt, bær, gode kornprodukter, samt fisk er bra. Man bør også begrense inntaket av ultraprosessert mat, avslutter Johnsen. 

Eksempler på ultraprosessert mat er: ferdigmat, posemat, fryste middagsretter, brus, energidrikker, godteri, kjeks, kakemikser, frokostblandinger, iskrem, margarin og snacks.