LØSNING FOR DE SOM SLITER MEST: Svært mange nordmenn er allergiske mot pollen og mange sliter så mye at de bør vaksineres for å komme seg gjennom pollensesongen. Illustrasjonsfoto.
LØSNING FOR DE SOM SLITER MEST: Svært mange nordmenn er allergiske mot pollen og mange sliter så mye at de bør vaksineres for å komme seg gjennom pollensesongen. Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:49
Antall nordmenn som tar allergivaksine har skutt i været de siste årene.

I fjor fikk 34.000 personer vaksine mot gress- og bjørkepollen, rundt 7.000 flere enn året før, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

- Bra, men langt fra nok
I 2021 fikk nesten 19.000 personer resept på vaksine mot gresspollen og 15.000 for bjørkepollen. Det kan være smeltetabletter, munnspray og injeksjoner. Det er bruken av smeltetabletter og munnspray som har økt kraftig, mens bruk av injeksjon har vært stabilt eller gått noe ned de siste årene.

Tallene til tross, Anna Bistrup i Norges Astma- og allergiforbund vil ikke gå med på at dette er en kraftig økning.

- Det er altfor få som blir vaksinert, sier Bistrup til P4-nyhetene.

Hun viser til at det er over en million nordmenn som fikk allergimedisin på resept i fjor.

- Så differensen her er litt for stor, sier Bistrup, som håper flere vil velge vaksinasjon fremover.

Store plager
Det er særlig vaksine mot bjørk som økte mye i fjor. Antallet er doblet på to år, etter at det kom tablettvaksine mot bjørk på blå resept. Det betyr at folk enkelt kan ta den hjemme.

- Tidligere har det kun vært injeksjoner og de settes på legekontor. Men de siste årene har det kommet smeltetabletter som forenkler behandlingen, sier seniorrådgiver ved FHI, Gry Vibeke Bakken, til P4-nyhetene.

Om det holder med medisin eller om du bør vaksineres avhenger av hvor plaget du er og over hvor lang tid.

- Når det gjelder vaksinasjon, så er det kun aktuelt hvis man har en langvarig og alvorlig allergi hvor man ikke har hatt tilstrekkelig effekt av vanlige allergimedisiner, sier Bakken.

I 2016 var det i underkant av 16.000 personer som fikk allergivaksine. Dermed er tallet mer enn doblet på fem år.