ULOVLIG VÅPEN: Så langt i år har tolletaten beslaglagt 503 våpen i postforsendelser.
ULOVLIG VÅPEN: Så langt i år har tolletaten beslaglagt 503 våpen i postforsendelser.
00:00 | 01:05
Tolletaten har beslaglagt 503 ulovlige våpen så langt i år. Det er 27 prosent flere beslag enn i hele 2016.

Den største økningen er ulovlige voldsprodukter. 393 av de 503 beslagene så langt i år var blant annet elektrosjokkvåpen, batong og karambitkniver.

Kun skadeeffekt
Kontorsjef Lars Teigen ved tollregionen Oslo og Akershus sier disse sendingene er voldsprodukter og ikke tillatt innført etter Våpenloven.

– Det er overhodet ikke noen aktverdig formål med et sånt type voldsprodukt. Det er ekstremt farlig og kan både skade og drepe, sier Teigen. 

Han viser frem et elektrosjokkvåpen, som bærer på opp til 20.000 volt. Denne kraften gjør at kroppen mister alle funksjoner, er poteniselt veldig skadelig og kan i verste fall være dødelig.

Konflikter løses med vold
Teigen tror tilgjengeligheten på nett vekker en nysgjerrighet, men peker også på en annen trend.

– Det er inntrykk av at konflikter skal løses med voldsprodukter, og det er en veldig skremmende utvikling, sier Teigen, som ikke tror denne trenden vil forsvinne med det første. 

– Så lenge prisene er så lave, og så lenge samfunnet utvikler seg sånn som det gjør, så tror jeg nok at både tilbudet og etterspørselen vil være der og kanskje øke, sier Teigen.

Ny teknologi
NY TEKNOLOGI: En 3D-maskin har gjort det lettere å finne ulovlig våpen som blir bestilt på nett og importert til Norge Foto: P4

Ny teknologi hjelper
I fjor fikk Tolletaten bevilget penger til en ny 3D-maskin som skal gjøre det lettere å finne ulovlig import i postforsendelser.

– Vi har fått en ny scanner som hjelper oss i postkontrollen. Den er helt klart med å hjelpe oss i å avdekke disse voldsprodukter.

–  I tillegg har den såpass stor kapasitet at vi lettere kan kjøre gjennom mange pakker på kort tid. Og da kan vi lettere se for eksempel elektrosjokkvåpen og batongene, som alle er laget av materiale med høy tetthet. Noe maskinen lettere skiller ut, sier Teigen.

Flere saker

- Vil bli taxikollaps i Oslo Den seriøse delen av taxinæringa i Oslo vil kollapse med regjeringens nye reform. Tirsdag 14.05 2019
Flere kanaler