
0:00 | 0:47
I årets to første måneder i fjor fikk Antidoping Norge inn 37 henvendelser om dopingbruk, mens i samme periode i år har kommet inn 102 henvendelser.
- Vi ser en klar økning også blant de som sier de konkret vurderer å bruke dopingmidler, sier fagsjef i organisasjonen Morten Heierdal.
Flest unge
Det er til Antidoping Norges anonyme samtaletjeneste Dopingkontakten at antall henvendelser har økt kraftig.
Samtidig melder også tollvesenet om en kraftig økning i antall beslag av dopingmidler med 1600 beslag i 2022 mot rundt 1000 de to foregående årene.
I følge Antidoping Norge er det i stor grad unge gutter mellom 14 og 16 år som tar kontakt. Totalt er 71% av henvendelsene fra gutter.
- Det er gjerne enkelte som tar kontakt på vegne av en guttegjeng og spør om virkninger og bivirkninger av ulike stoffer, sier Heierdal.
Han sier det er vanskelig å slå fast hva økningen kan skyldes, men peker på hvordan sosiale medier som Tiktok presenterer kroppsidealer som kan påvirke unge gutter til å vurdere dopingmidler.
Farlig
«Tenkte å starte nå før sommerferien, for da skal jeg jo ta av meg t-skjorten på stranda. Bulket litt for mye i vinter, så skal bare bruke det for å få ned fettprosenten (...)».«(...) jeg tenker bare å ta én kur for å øke muskelmasse, og så skal jeg vedlikeholde resultatet med trening»
Dette er eksempler på henvendelser organisasjonen har fått, forteller Heierdal.
- Steroidebruk i tidlig alder kan ha store og negative konsekvenser særlig i tidlig alder.
Det sier Christine Wisløff, leder av Steroideprosjektet ved Oslo universitetssykehus.
- Dårligere eller forsvinnende potens, sexlyst, hårtap og hudproblemer kan være mulige konsekvenser, forteller hun.