P4 Nyhetene meldte tidligere i dag at vi de siste to årene har tatt opp 11 milliarder kroner mer i kredittkort- og forbrukslån, og nå skylder over 44 milliarder.

Tall P4 har fått fra Kredittilsynet viser at også misligholdet på disse lånene i samme periode har nært doblet seg, fra 1,8 milliarder kroner i 2007 - til det som ligger an til å bli 3,5 milliarder i år. Totalt ble 7,6 prosent av kredittkort- og forbrukslånene misligholdt i andre kvartal.

Og verre skal det bli, tror forbrukerøkonom i Sparebank 1 og Luksusfellen-programleder, Magne Gundersen:

 

 - Det er en alvorlig utvikling. Mye av misligholds-veksten har kommet i en periode der boliglånsrenten har vært lav, slik at folk har fått hjelp i økonomien. Når den nå svinger oppover igjen vil det bety at de som sliter i dag, vil få mye større problemer når boliglånet blir dyrere. De som har problemer nå må rydde opp umiddelbart, for det blir mye vanskeligere i morgen, sier Gundersen.

 

Foreldrene må ta ansvar

 

Vi fortalte tidligere i dag om 24 år gamle Nabil, som opparbeidet seg et forbrukslån på 700.000 kroner - med 21 prosent i gjennomsnittlig rente. Tallene viser at det er i stor grad er de unge som tar opp de dyre forbrukslånene, og sliter med å betjene dem. Gundersen tror slike til felles vil bli stadig mer vanlige, om ikke foreldre begynner å ta tar mer ansvar:

 

- Hvis ungdommen ikke har med seg skikkelig ballast hjemmefra, og ikke kjenner til farene med lettvint kreditt, er det enkelt å falle for fristelsene og bli revet med av forbrukssamfunnet. Det må de betale dyrt for senere i livet, mener Gundersen.

 

 

Flere kanaler