De fleste strømsselskaper er eid av stat, kommune eller fylkeskommune. At selskapene i nord ikke tjener penger går dermed ut over kommuneøkonomien.
De fleste strømsselskaper er eid av stat, kommune eller fylkeskommune. At selskapene i nord ikke tjener penger går dermed ut over kommuneøkonomien. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:48
Mange kommuner baserer budsjettene sine på å få penger fra strømsselskapene, da de normalt får utbytte av kraftselskapene de er med og eier. 

Men med de lave strømpriser i nord taper nå selskapene penger.

- Det er klart det kommer til å svi ganske mye for oss, sier ordfører i Narvik, Rune Edvardsen.

Han frykter mangelen på penger kan få store konsekvenser for planlagte prosjekter i kommunen. 

27 millioner kan forsvinne

I fjor fikk Narvik et utbytte på 27,54 millioner fra kraftselskapet Nordkraft.

Men de lave strømprisen i nord gjør at det rett og slett ikke lønner seg å produsere kraft, og i år det derfor usikkert hvor mye selskapet kan gi.

- Det er for tidlig å si hva årets resultat blir, men på produksjon, så er det tap, sier administrerende direktør i Nordkratt, Eirik Frantzen.

Ordføreren i Narvik peker på at for en kommune med 22.000 mennesker betyr 27 millioner veldig mye penger. 

- Om vi ikke får de pengene vil det gå ut over våre investeringer på barnehage, skole og helse og omsorg. Rett og slett tjenestetilbudet, sier Edvardsen. 

Ber kommunene være forberedt

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS erkjenner at utbyttet fra kraftselskapene kan oppleves urettferdig. 

- Det vil bli forskjeller som er mye større enn vanlig, avhengig av i hvilke strømprisområde kraftselskapene har sin aktivitet, sier områdedirektør for samfunn, velferd og demokrati i KS, Helge Eide. 

Han mener likevel at kommunene må kunne tåle dette. 

- Ett enkelt utslag i ett år bør nok kommunene være forberedt på. Men det er helt klart at det ikke er positivt når en utbytteinntekt svikter, som noen kommuner særlig i nord må være forberedt på neste år, sier Eide. 

Flere kanaler