Blå Kors tror koronapandemien kan ha forverret situasjonen for mange alkoholavhengige.
Blå Kors tror koronapandemien kan ha forverret situasjonen for mange alkoholavhengige. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:49
386 nordmenn drakk seg i hjel i fjor. 

Det er en økning på hele 77 dødsfall fra 2019, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttets (FHI) dødsårsaksregister.

Mens 309 personer døde som følge av alkohol i 2019, døde 386 av samme årsak i 2020.

Divisjonsdirektør i Blå Kors, Kjetil Haga, tror koronapandemien kan ha forverret situasjonen for de alkoholavhengige.

– Vi frykter jo det, og det kan se slik ut, at de som hadde for høyt alkoholkonsum og avhengighet fra før har fått økte problemer gjennom året, sier han.

Vanene fra pandemien må bort

For mens folk flest sitt alkoholforbruk har gått ned, har inntaket økt for de som var avhengige fra før, ifølge Haga. Nå er det nødvendig med forebyggende tiltak slik at vanene fra pandemien ikke blir med videre, mener han.

– I tillegg til disse tallene vet vi at mørketallene knyttet til de som dør av tilstøtende sykdommer som følge av høyt alkoholforbruk, også er økende, sier Haga.

De fleste, 181 personer, døde av alkoholforgiftning, altså alkoholisk leversykdom, mens 139 personer døde av psykiske lidelser og adferdsforstyrrelser som følge av alkohol. 

– Be om hjelp


– Dette er fryktelige, fryktelige tall.

Det sier Sten-Rune Roland, som driver Vangseter, en klinikk for alkoholavhengige. Han tror også koronapandemien kan ha forverret situasjonen for mange, og ber alle som sliter om å ta kontakt med hjelpeapparatet.

– Om det så er fastlegen, en venn, en hjelpetelefon eller institusjoner. I alle fall, be om hjelp, for det er god hjelp å få ganske raskt.
Flere kanaler