NHO-direktøren synes ikke det er dyrt med mat i Norge nå. LO-lederen er uenig.
NHO-direktøren synes ikke det er dyrt med mat i Norge nå. LO-lederen er uenig. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:53
- Jeg tror alle merker at det er dyrt nå, sier LO-sjef Peggy Hessen Følsvik. 

Selv om matprisene har økt med 12 prosent det siste året, sa NHO-direktør Ole Erik Almlid nylig til VG at han ikke synes det er for dyrt med mat i Norge nå.

- Det får Ole Erik Almlid lov til å stå for selv. Jeg tror at for den jevne forbruker og ikke minst for de som har minst, som kanskje er i et lavtlønnsyrke, som jobber deltid, så merkes det veldig godt at den handlekurven har blitt dyrere, sier Følsvik til P4-nyhetene. 

- Så du er ikke enig med Almlid her i den uttalelsen?

- Nei, det er jeg nok ikke, sier LO-lederen. 

- Kun lønnsløft som hjelper mot økte priser

I intervjuet med VG sier NHO-direktøren han forstår uttalelsen vil få noen til å reagere, men understreker at skal butikkene overleve, må de ha et visst overskudd. 

I slutten av mars møtes LO og NHO til årets lønnsoppgjør. LO vedtok denne ukas at deres hovedkrav vil være å sikre folk økt kjøpekraft, på grunn av den høye prisveksten. 

- Jeg tror alle merker det er dyrt nå. Når du fyller handlevognen din så ser du at prisene har steget fra bare noen måneder tidligere. Strømregningene til folk går opp og ikke minst rentehevingene gjør at mange merker dette på kroppen. Og igjen så er det de som har minst som merker det mest, sier Følsvik. 

LO vil derfor sikre at lønnen til folk stiger mer enn prisene, og da spesielt for de med i utgangspunktet lave lønninger. 

Prisveksten i år anslås å havne på 4,8 prosent, ifølge den foreløpige rapporten fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjøret (TBU) som ble lagt frem mandag.

- Dette blir et viktig tall for oss, sier Følsvik.