KAN BLI MER SYKE: Sannsynligheten er stor for at folk kan bli mer syke denne høsten og vinteren, mener immunolog.
KAN BLI MER SYKE: Sannsynligheten er stor for at folk kan bli mer syke denne høsten og vinteren, mener immunolog. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:52
Vi må regne med å bli mer syke enn vi har vært de siste par åra denne vinteren.

Det sier forsker på immunologi ved Universitet i Oslo, Gunnveig Grødeland til P4-nyhetene. 

Dette er den første sesongen uten store smitteverntiltak og immunforsvaret er heller ikke like rustet som det kanskje har vært. 

Småbarnsforeldre utsatt
– Man sier jo typisk at småbarnsforeldre er noen av de som er best beskytta i samfunnet fordi de  hele tiden blir eksponert. Men nå har ikke den eksponeringen vært der de siste årene når alt har vært stengt ned, sier Grødeland. 

Så da kan man bli mer syke enn før, sier hun. 
– Det er en mulighet. For nå har vi hatt så lite smitte av mange forskjellige virus de siste årene, sånn at det kan godt være at vi er litt mindre beskytta enn det vi vanligvis er, sier Grødeland. Hun sier det skal bli interessant å se, men tror flere kommer til å bli mer småsyke utover høsten og vinteren. 

FHI:– Håper ikke alt kommer samtidig
Overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland er også ganske sikker på at det kommer til å bli mye sykdom fremover. 

– Folk kommer til å bli forkjøla, mange kommer til å få influensa, mange kommer til å få korona. Kikhoste kan også komme, sier Aavitsland. 

Han sier FHI er redde for at alt kommer samtidig og at det kan føre til en belastning for helsevesenet. 
– Heldigvis, blir jo de færreste alvorlig syke, sier Aavitsland. 


Flere kanaler