DØR: Flere hundre dør årlig som følge av alkohol viser tall fra Folkehelseinstituttet.
DØR: Flere hundre dør årlig som følge av alkohol viser tall fra Folkehelseinstituttet. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:38
I snitt dør rundt 350 personer årlig som følge av alkoholbruk,

Tallet har vært relativt stabilt fra 2012 til 2016, viser tall fra Dødsårsakregisteret til Folkehelseinstituttet.

Alkohol et stort problem
- Disse tallene er altfor høye, sier Jan Elverum som er generalsekretær i Blå Kors.

Mange av dem som dør av alkoholbruk, dør av alkoholisk leversykdom. Ifølge Elverum viser tallene at alkohol er det største samfunnsproblemet vi har i Norge.

- Disse tallene gjelder jo i særlig grad de som over tid har drukket altfor mye, og som etter hvert har pådratt seg en sykdom som dessverre har ført til død, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
xdfds
TABU: Alkoholproblemer er fortsatt veldig tabubelagt,men det er viktig å snakke om mener generalsekretær Jan Elverum Foto: Blå Kors
Fortsatt tabu
Blå Kors mener det gjøres mye for å hindre at folk får alkoholproblemer, men at det kan gjøres mer. I tillegg mener organisasjonene at det å ha alkoholproblemer fortsatt er veldig tabubelagt.

- Når vi oppdager at en vi bryr oss om bruker for mye alkohol så er det veldig viktig at vi kan si at vi er bekymret, sier Elverum. 

Han mener alle kan bry seg mer, men at også legene kan gjøre mer.

- Fastlegen kan og bør alltid ta opp alkoholbruken med en pasient som man er bekymret for. Fordi det er en del indikasjoner en lege ser, og da bør man spørre. Jeg er veldig usikker på om legene er flinke til å huske dette temaet når de har konsultasjoner, sier Elverum.


Flere kanaler