Det kan bli tøff overgang for mange som skal tilbake på arbeidsplassen etter over ett år med hjemmekontor.
Det kan bli tøff overgang for mange som skal tilbake på arbeidsplassen etter over ett år med hjemmekontor. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:47
- Mange er bekymret for koronasmitte når de nå skal tilbake på arbeidsplassen etter over ett år på hjemmekontor.

Det sier første nestleder i arbeidstakerorganisasjonen Handel og kontor, Elisabeth Sundset, til P4-nyhetene.

Folk er både bekymret for å bli smittet selv, og for å dra med seg smitte hjem til andre. Også fullvaksinerte er redde for å bli smittet, siden de ikke vet hva konsekvensene av dette blir. 

Ber arbeidsplassene være fleksible
Sundset mener det derfor er viktig at det er en god dialog mellom arbeidstakere, tillitsvalgte og ledelsen, så det er mulig å finne gode løsninger. Blant annet for reiseveien, siden mange er bekymret for å måtte sitte tett på en buss eller et tog.

- Hver enkelt arbeidsplass må legge til rette og være fleksible så ansatte ikke trenger å kjøre kollektivt midt i rushtiden. Kanskje kan noen ansatte sykle, eller arbeidsgiver kan betale for parkering, sier Sundset. 

I tillegg sier hun det er viktig å fortsette med god håndhygiene.

Tror folk er fornøyd med smitteverntiltak
Også daglig leder i medlemsorganisasjonen HR Norge, Even Bolstad mener det er viktig at ledelsen hører på den enkelte. Men han sier virksomhetene allerede har gjort mye.

- Jeg tror de aller fleste medarbeiderne vil føle at de blir tatt imot med varme og gode smitteverntiltak når de møter virksomhetene for første gang etter nedstengingen, sier Bolstad.

Han tror også at ting snart vil normalisere seg når flere får vaksiner og føler en større grad av trygghet.
Flere kanaler