0:00 | 0:44
44.035 har fått bot etter å ha kjørt for fort forbi en fotoboks til nå i år. Det er nesten 10.000 flere enn i første halvår i fjor, og en økning på 27 prosent, viser nye tall fra politiet.

Også antall førerkortbeslag har økt kraftig i den samme perioden, fra 242 i fjor til 372 i år. Det er en økning på hele 53 prosent.

Ett av flere tiltak
- Det er foruroligende med tanke på  at det er flere drepte i trafikken i  år. Så det viser at behovet for å kontrollere farta er stort, sier leder for politiets ATK-senter Vivi-Ann Haukås til P4-nyhetene.

På grunn av mange dødsulykker varslet politiet i begynnelsen av juni at de ville ha langt flere farts- og ruskontroller langs veiene. I tillegg skal fotoboksene være mer i drift enn tidligere. Det begynte allerede i februar, og nå står de på rundt 90 prosent av tiden, mot 60 til 70 prosent i fjor, ifølge Haukås.

Det er mye av grunnen til at fotoboksene har blinket så mange ganger i år.

- De står på nærmest kontinuerlig. Det medfører at vi avdekker flere som kjører for fort, og da også flere førerkortbeslag og anmeldelser.

137 millioner i bøter
Grunnen til at fotoboksene ikke har vært like mye i drift tidligere er mangel på kapasitet hos politiet til å behandle sakene.

Fra januar til og med juni er det utdelt fotoboksbøter før 137 millioner kroner, mot 108 millioner i samme periode i 2021.

- Det viser seg at fotoboksene har god effekt på å få redusert farta. Fart er jo en av hovedårsakene til at det blir veldig store konsekvenser ved en ulykke, sier Haukås.
Flere kanaler