Mange kjøper uekte varer i utlandet uten tenke over konsekvensene, ifølge Patentstyret.
Mange kjøper uekte varer i utlandet uten tenke over konsekvensene, ifølge Patentstyret. Foto: Shutterstock (Illustrasjonsfoto)
0:00 | 1:04
Mange nordmenn skjønner ikke risikoen med å kjøpe piratkopierte varer.

Det mener Patentstyret.

I en undersøkelse Norstat har gjort for Patentstyret og Tolletaten, svarer 70 prosent av de som kjøper piratkopier at de gjør dette på reise i utlandet.

Kan være helseskadelig
Både falske legemidler, solkrem, solbriller, alkohol og brannfarlige klær er noe av det som piratshoppes. 

Varene kan være helseskadelige, advarer seniorrådgiver i Patentstyret, Hedvig Bengtson:

- Kjøper man falske varer, så vet man ikke hvem som står bak produktet og hva det inneholder. Mange tenker nok også at man ikke selv setter seg i fare dersom man kjøper en piratkopiert veske, forteller seniorrådgiveren.

Hun legger til:  Og mange har nok den oppfatningen at merkevareprodusentene overprisene varene, og at det bare er bra at noen selger produkter til sterkt reduserte priser.

Vær kritisk
Men så enkelt er det ikke.

- Det er ganske godt dokumentert at det organisert kriminelle som står bak denne handelen, og at de ikke bryr seg overhodet hva produktene inneholder, sier hun.

Patentstyrets råd til ferieklare nordmenn er som følger.

- Unngå falske varer selv om det kan virke fristende. Velg trygge steder, som apotek og lignende, når du kjøper produkter. Vær ellers kritisk til produkter som har en sterk lukt at syntetiske stoffer eller kjemikalier, avslutter hun.

Flere kanaler