MANGLER FOLK: Det mangler servitører og bemanningsbyråer sliter med å dekke etterspørselen.
MANGLER FOLK: Det mangler servitører og bemanningsbyråer sliter med å dekke etterspørselen. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:52
-  Adecco har over 1000 personer ute i jobb hver dag og det er for lite til å dekke etterspørselen i markedet nå, sier kommersiell direktør i bemanningsbyrået Adecco, Bjørn Wiik.

Samtidig som det for første gang siden 2019 er full julebordssesong er det stor mangel på servitører.

Flere tusen færre enn ved forrige julebordssesong
Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det nå er 5500 ledige stillinger innen overnatting og serveringsbransjen. Det er 4500 flere enn i tredje kvartal i fjor og 3200 flere enn tredje kvartal i 2019, da det sist var en normal julebordssesong.

- Statistikken viser ikke noe akkurat om servitørene, men vi skulle tro at det er stor mangel på akkurat servitører også, sier sjef for arbeidsmarked og lønn i SSB, Tonje Køber.

Wiik i Adecco sier han har fått tilbakemelding fra flere restauranter og hoteller som sliter.

- Vi kjenner til at flere må skalere ned antallet bordbestillinger på grunn av mangel på servitører. Flere restauranter leier også inn folk under 18 år til å rydde og å stå i oppvasken, altså oppgaver der de slipper å skjenke alkohol, forteller Wiik.

Kan få jobb på dagen
NHO Reiseliv sier til P4-nyhetene at servitørmangel er et problem. De samarbeider med NAV for å finne arbeidsledige til bedrifter som trenger folk.

Er du uten jobb nå så kan du bortimot får serveringsjobb på dagen, selv om du aldri har skjenket vin eller båret et eneste fat med varmmat, sier Wiik i Adecco.

- Vi har igangsatt flere ting, blant dem kursing av folk så de kan gå rett ut i servitørjobb ved behov. Men jeg tror nok vi kommer oss gjennom julebordssesongen, selv om det blir utfordrende for mange.


Flere kanaler