PARACETAMOL: Flere forgiftes av paracetamol.
PARACETAMOL: Flere forgiftes av paracetamol. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:11
Rekordmange ble forgiftet av for høyt forbruk av Paracet i fjor.

Ferske tall P4-nyhetene har fått av Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet viser at de i 2022 fikk 1038 henvendelser om paracetamol i saker som gjaldt fare for eller etablert alvorlig forgiftning.

Det er økning på 56 prosent på bare fem år.

Mange unge jenter tar for mye med vilje
Og det er særlig unge jenter dette gjelder, sier avdelingsdirektør i Giftinformasjonen, Mari Tosterud.

- Det som er registrert som årsak hos oss at det ofte dreier seg om unge jenter som ikke har det bra, og derfor tar mange tabletter med vilje. Det er ikke inntak som gjelder tannsmerter, menstruasjonssmerter eller andre grunner hvor man tar paracetamol grunnet smerter. 

Og mange av henvendelsene fra ungdom handler om selvpåførte forgiftninger eller selvskading. 79 prosent av de 661 henvendelsene om paracetamol fra unge i alderen 10-19 år i fjor gjaldt selvpåført forgiftning. Ifølge Giftinformasjonen er jenter sterkt overrepresentert her.

- I 2022 hadde vi over 11 ganger så mange henvendelser om selvpåførte forgiftninger med paracetamol hos jenter som hos gutter i alderen 10 til 19 år, forteller Tosterud.

Må få motgift
Det å ta 150 milligram paracetamol eller mer per kilo kroppsvekt kan føre til forgiftning. Dette kan igjen kan føre til leverpåvirkning eller leverskade. Paracetamolforgiftning behandles med en motgift som gis intravenøst på sykehus. Hvert år får flere personer i Norge slik behandling.

- Jentene tar ganske store mengder med paracetamol, og over 70 prosent av de som kontanter oss med denne årsaken trenger oppfølging på sykehuset fordi dosen er såpass høy, forklarer Tosterud.

Totalt fikk Giftinformasjonen 2315 henvendelser om paracetamolbruk i 2022. Også dette tallet er rekordhøyt. Det er 155 flere henvendelser enn i 2021 og 586 flere henvendelser enn i 2020.

I 2022 ble det solgt cirka 12 millioner pakninger paracetamol. Målt i døgndoser økte salget med 16,5 prosent fra 2021, viser ferske tall fraFolkehelseinstituttet.