SMILER, MEN...: Matilda har fått mye ros etter at hun la ut de fire bildene.
SMILER, MEN...: Matilda har fått mye ros etter at hun la ut de fire bildene. Foto: Privat
Svenske Matilda Johansson (26) er lei av å gjemme angsten bak et smil.

Hun har derfor lagt ut fire bilder hvor hun tilsynelatende er blid og i godt humør. Bak smilene skjuler det seg imidlertid fire helt ulike sinnsstemninger, skriver Expressen, som først omtalte saken.

Lykkelig. Utslitt. Angst. Glad.

– Jeg var så lei av å skjule angsten, for når jeg gjør det, gjør jeg meg samtidig mindre enn jeg er. Jeg er ikke alltid den blide Matilda, noen ganger har jeg angst, og det er ok, forteller Johansson til P4.

Saken fortsetter under innlegget

Johansson bekrefter at de fire bildene ikke er arrangert; de er alle tatt når hun har hatt det som beskrevet.

«Fire forskjellige sinnsstemninger, men samme "blide" jente. Tenk at det er så vanlig å smile. Ikke å vise det man egentlig føler. For dette med psykiske problemer er så utrolig lett å skjule, og i dagens samfunn synes mange at det er lettest sånn. Så slipper man å forklare, å bli dømt, snakket stygt om, osv. Så utrolig trist at man skal trenge å spille teater hver eneste dag», skriver 26-åringen i teksten.

Vil ha mer aksept
Innlegget ble opprinnelig publisert for et år siden, men Johansson har valgt å poste det igjen.

– Jeg håper at det skal bli mer akseptabelt å ha psykiske problemer. Både at vi som sliter med det skal våge å prate om det, men også at vi blir møtt på en bedre måte enn vi gjør i dag. Det har blitt litt bedre, men det må bli enda bedre, sier Johansson til P4.

Matilda, som i 2016 startet Facebook-gruppen «Ja, jag har ångest» («Ja, jeg har angst»), som nå har nesten 19.000 medlemmer, forteller at hun fortsatt kjemper med de psykiske problemene, men at hun ikke lenger skjuler noe for følgerne på sosiale medier.


Får takkemeldinger
– Noen ganger legger jeg ut bilde av at jeg gråter. Jeg håper det kan skape mot hos andre, og oppmuntre til at det er greit å vise følelser. Samt at livet ikke bare er «polert», slik det kan framstå i sosiale medier, sier Johansson til Expressen.

Etter at de fire bildene ble lagt ut igjen, har responsen ikke latt vente på seg.

– Det har vært mye positivt. Mange er takknemlige for at jeg belyser temaet og kjenner seg igjen i det jeg skriver, sier Matilda Johansson til P4.

«Det er ikke deg det er noe feil med, feilen ligger hos dem som ikke kan forstå og akseptere at psykisk sykdom er en folkesykdom som alle på ett eller annet vis kommer til å bli berørt av. Feilen ligger hos de trangsynte idiotene som tror at vi ikke vil ha det bra, men at vi bare er ute etter bekreftelse. Det er ikke din feil, det er de som ikke forstår at hvem som helst kan bli rammet av psykiske problemer. Okey? Det er IKKE din feil. Våg å slutte med å spille teater – og vis hvem du egentlig er», avslutter hun.Flere kanaler