NORSKE MENN: De aller fleste som får innvilget familieinnvandring i Norge er gift med etnisk norske menn.
NORSKE MENN: De aller fleste som får innvilget familieinnvandring i Norge er gift med etnisk norske menn. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:42
De aller fleste som får innvilget familieinnvandring i Norge kommer for å bo med sin etnisk norske ektemann.

Det viser tall P4 Nyhetene har fått fra Utlendingsdirektoratet.

Norske menn henter koner i andre land
Kun en av fire av de 63639 personene som kom hit med denne ordninga de siste fem årene er fra typiske asylsøkerland som Somalia, Eritrea, Afghanistan og Syria.

- Den største gruppen som får familieinnvandring er de som kommer hit for å bo med sin etnisk norske ektefelle, oftest menn. Det er ikke de som kommer hit på bakgrunn av at for eksempel mannen har fått asyl og deretter henter familien sin hit, sier leder i området for familieinnvandring i Utlendingsdirektoratet, Cecilie Sande Amundsen.

Filippinene og Thailand er på topp tre over landene med flest statsborgere som får innvilget familieinnvandring i Norge. Fra 2012 til 2016 fikk 5299 filippinere og 5086 thaier familieinnvandring i Norge. Det er kun Somalia som har flere innvilgede familieinnvandringer ut fra statsborgerskap i samme periode, med 6704 personer.

- Over mange år har nordmenn reist mye og vært mye for eksempel i Sørøst-Asia. De etablerer da kontakt med kvinner der og så etablerer man et ekteskap og henter ektefellen til Norge, sier Amundsen.

Også andre land
De som kan søke om familieinnvandring, også kalt familiegjenforening eller familieetablering, i Norge er ektefelle, samboer eller barn av en som bor i Norge. Foreldre som har barn i Norge kan også søke, det kan også de som er forlovet med en i Norge, fosterbarn og helsøsken av noen i Norge.

I tillegg til land som Filippinene og Thailand der det kom henholdsvis 1171 og 1342 personer fra og fikk familieinnvandring i fjor er det også en del andre land der nordmenn finner ektefelle.

- For eksempel USA og Brasil, sier Amundsen.

De siste fem årene har 2344 amerikanere og 1265 brasilianere fått innvilget familieinnvandring i Norge. De aller fleste av dem er gjenforent med sin norske ektefelle.

Flere fra Syria i fjor
- Vi har søknader også fra typisk asylproduserende land, sier Amundsen i UDI.

I fjor var det Syria som toppet statistikken over hvilke land personer som fikk innvilget familiegjenforening kom fra. 2059 syrere fikk da innvilget familieinnvandring.

- Vi ser en økning i søknader fra Syria på grunn av krigen der. Men de siste årene så har helt klart den største andelen av familieinnvandring til Norge kommer etter at særlig norske menn finner en ektefelle i utlandet. Dette er da familieetableringer. Når vi snakker om familiegjenforening med en person som har fått asyltillatelse så er det familiegjenforeninger, sier Amundsen i UDI.