Høyere andel med flere krefttyper.
Høyere andel med flere krefttyper. Foto: Shutterstock
Det er mest kreft blant folk i Rogaland.

Ifølge Kreftregisteret ble det i fjor registrert 36.998 nye krefttilfeller i Norge.

3.206 av dem var rogalendinger, og det er den høyeste andelen i landet, målt opp mot antall innbyggere.

- Hos menn er det da særlig prostatakreft, og hos kvinner så er det brystkreft, sier Giske Ursin, Direktør i Kreftregisteret.

- Sammensatte årsaker

Totalt er andelen menn med kreft i Rogaland over ti prosent høyere enn landsgjennomsnittet. For kvinnelige rogalendinger er det fem prosent høyere. 

Og de fleste krefttyper har faktisk høye tall i Rogaland. 

- For kvinner er det er litt høyere lungekreft, høyere melanom, høyere hudkreft og høyere brystkreft enn landsgjennomsnittet. Hos menn er det litt høyere tykktarmskreft, noe mer lungekreft, noe mer melanom og noe mer hudkreft, sier Ursin. 

I Møre og Romsdal derimot er det minst kreft blant innbyggerne, hvor 1.852 fikk påvist kreft i fjor. 

Så, hvorfor er det så store forskjeller?

- Det er nok sammensatte grunner til hvorfor Rogaland ligger høyere, sier Ursin, og mener det ikke er Rogaland i seg selv som har et problem. 

Unngå overdreven soling

-  Vi vet jo en del om livsstil og kreft, og det man kan gjøre hvis man bor i Rogaland er å sørge for at man følger alle kreftrådene, sier Ursin.

De innebærer å ikke røyke, eller å være forsiktig med solen. For nettopp hud- og føflekkreft brer om seg over store deler av Sør-Norge. Totalt 2.443 nordmenn fikk hudkreft i fjor, og Vestfold og Telemark, Rogaland og Agder har den høyeste forekomsten. 

- Det er overdreven soling. Det at man har for liten tid, man skal bli brun så veldig fort, også blir vi solbrent. Og det øker risikoen for hudkreft, sier Ursin. 


Flere kanaler