Miljøgifter kan senke sædkvaliteten.
Miljøgifter kan senke sædkvaliteten. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:43
En stor dansk studie viser en nedgang i fertilitet hos menn, og miljøgifter blir utpekt som årsaken.

Hormonforstyrrende stoffer som vi omgir oss med daglig påvirker menneskers evne til reproduksjon, mener forskere fra Rigshospitalet i Danmark.

For kjemikalier i plast, møbler og maling kan forstyrre utviklingen av guttefoster allerede i mors mage og det kan føre til barnløshet senere i livet.

Bak forskningen som forskere ved danske Rigshospitalet er med på har de sammenlignet undersøkelser i Danmark, England og Frankrike. De fant at flere gutter blir født med misdannelser på kjønnsorganene og at friske menn i dag har dårligere sædkvalitet enn menn i 1950-årene.


Ser på dette i Norge
I Norge jobber Folkehelseinstituttet nå aktivt med å undersøke sammenhengen mellom miljøgifter og mannlig reproduksjonsevne. 

- Vi er bekymret for fallende fruktbarhet, sier fagdirektør i FHI, Per Magnus, til P4-nyhetene.

- Vi ser en god del menn som ikke har sædceller i det hele tatt.

Dersom en gravid kvinne utsettes for miljøgifter kan guttefosteret få problemer med fertilitet senere i livet som mann. FHI vil nå analysere helsestatistikk mer enn 20 år tilbake.

- Dette er ofte veldig vanskelig å forklare, i hvert fall i enkelttilfeller, men i større undersøkelser kan man  da relatere dette til konsentrasjon av miljøgifter i fosterlivet, legger Magnus til. 

Guttefoster skal utvikle testosteron i mors mage, men miljøgifter kan ha østrogenlignende effekt. Altså det kvinnelige kjønnshormonet. 

- Miljøgifter kan både i fosterlivet men også senere i livet påvirke særlig produksjonen av testosteron og dermed produksjonen av sædceller, avslutter Magnus. 

Forskerne i Danmark mener også at miljøgiftene påvirker jenter. De mistenker at stoffene gjør at de kommer tidligere i puberteten.