Beacons i f.eks matbutikken kan snart snakke med mobilen din.
Beacons i f.eks matbutikken kan snart snakke med mobilen din. Foto: Fotolia
0:00 | 1:13
P4 kan nå avsløre at det for første gang i Norge vil plasseres ut ny teknologi som følger med på hvem du er og hvordan du shopper.

Sølve Grimkelsrud i Clearchannel bekrefter at de snart har teknologien på plass i flere kjøpesentre.

- Vi vil teste denne teknologien i løpet av våren. I første omgang i kjøpesentre i Stor-Oslo, sier Grimkelsrud.

- Ser hvor lenge du titter på varer

Det kalles Beacons. Små, usynlige følere som fanger opp hvordan du beveger deg rundt i butikkene.

- Hvor lenge så du på den genseren. Hvor gikk du, og hva brukte du pengene på. Dette er på en måte teknologi som kan gjøre varene du har sett på billigere for akkurat deg, sier Grimkelsrud.

- I stedet for et massebudskap slik det er i dag, vil annonsørene kunne gi deg tilbud og reklame som du har interesse av, sier han.


Først i Norge

Det er også argumentet til Unni Merethe Aasgard som er sjef på Storosenteret i Oslo, der teknologien kommer først.

- Dette er jo så spennende. Hvis du går forbi en butikk, så kan du for eksempel få en reklame fra dem på SMS. Etter hvert kan du kanskje også betale med beacons, så mulighetene her er mange, sier hun.

Teknologien minner om "cookies" fra internett. Der bygges det en profil av hvem du er, og hva du er interessert i. Det bruker aktører som Facebook og Google til å selge reklame det er mer sannsynlig at du biter på.


Datatilsynet og Forbrukerrådet skeptiske

- Argumentet om at du får bedre reklame er litt latterlig. Det er jo du som skal velge om du vil ha reklame i det hele tatt, sier fagdirektør for teknologi i Datatilsynet, Atle Årnes.

Beacons kan nemlig snakke med apper du allerede har på telefonen, og dermed har du kanskje allerede samtykket til å la deg overåke.

- Dette er teknologi vi kjenner fra internett. Det er vanskelig å styre unna "cookies", og vi frykter at det blir like vanskelig å styre unna denne overvåkingen, sier Årnes.

Også Forbrukerrådet er skeptiske til den nye teknologien. De sier til P4 Nyhetene at de frykter at data kan misbrukes, når kjøpesentrene skal dette i bruk.

Slik styrer du unna

Beacons kommuniserer med telefonen din via bluetooth. Slår du av dette, vil heller ikke butikkene kunne samle informasjon om hvem, og hvor du er. Bruker du bluetooth i bilen, eller til trådløse hodetelefoner, må du da slå av bluetooth av og på hver gang du skal i en butikk som bruker beacons.
- Annonsørene vil bruke sine egne apper for å sende reklame og samle informasjon. Når du laster ned en app, så samtykker du til en del av denne datainnhentingen, sier Sølve Grimkelsrud.

Dermed er du også trygg for overvåking hvis du ikke laster ned slike applikasjoner. Men en gjennomsnittsnordmann har en rekke apper på telefonen. Beacons kan også snakke med apper du allerede har installert, så her må du være obs på hva du har gitt appene tilgang til.

- Vi har erfaring fra internett at dette er utrolig vanskelig å la være å bli omfattet av, sier Årnes i Datatilsynet.