KALDT: Mange steder i landet kan vente seg kulde i den første uka i 2017.
KALDT: Mange steder i landet kan vente seg kulde i den første uka i 2017. Foto: Shutterstock
Jule- og nyttårshelgen har vært mild i så godt som hele landet.

På Sunndalsøra i Møre og Romsdal var man bare 0,2 grader unna desemberrekorden, da det ble målt hele 18,1 grader tidlig på morgenen 30. desember.

Kaldest torsdag
Men nå ser det ut til at den vanligvis «trygge» vintermåneden januar har feid med seg siste rest av mildluft for en stund.

Store deler av landet kan vente seg kuldegrader i dagene som kommer, med unntak av vestlandskysten. Årsaken er et kraftig høytrykk sør for Island, som stenger for den milde luften. Samtidig ligger et lavtrykk over Russland, og mellom disse værsystemene strømmer kald, nordlig vind ned over Skandinavia.

Ifølge Nettavisen blir torsdag den kaldeste dagen denne uka, da det er ventet mye pent vær mange steder. 

Da kan det bli 20 kuldegrader mange steder på Østlandet, mens indre deler av Troms og Finnmark kan vente seg ned mot 30 minusgrader.

Fredag kommer et frontsystem inn over landet vestfra, noe som trolig gir noen centimeter snø på Østlandet, mens det er snakk om mest regn på Vestlandet og oppover mot Trøndelag. De nordligste fylkene kan også vente seg noen få centimeter snø.

Saken fortsetter under innlegget

Mildere i helgen
Etter at nedbøren har passert, er meteorologene usikre på hva som vil skje.

Ifølge svenske SMHI blir det en mildere værtype i helgen, men samtidig skriver Expressen at de svenske meteorologene mener kulden kommer tilbake med høytrykksdominert vær i neste uke.

– Et annet scenario er at lavtrykkene tar en nordlig bane fra Island og opp til Barentshavet, og da blir hele Skandinavia liggende i en mild, sørvestlig luftstrøm, omtrent som det har vært i desember, sier Storm-meteorolog Frode Korneliussen til avisen.

kulde
VINTER: Det kan bli kaldt også i Oslo denne uka. Her fra Frognerkilen i 2010. Foto: NTB scanpix


Flere kanaler