KLOAKKEN: Nå skal avløpsvannet testes for koronavirus.
KLOAKKEN: Nå skal avløpsvannet testes for koronavirus. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:50
Mørketallene for hvor mye smitte vi har i samfunnet blir stadig høyere, og det er bare færre og færre som tester seg for korona. 

Derfor har Folkehelsesinstituttet nå satt i gang et pilotprosjekt hvor kloakken skal koronatestes, forteller fagdirektør ved instituttet, Frode Forland, til P4-nyhetene. 

-  Det er ting som tyder på at dette kan være nyttig for å få en idé om når det blir en økning i smitte i et visst område, og hva slags type variant det er, sier Forland. 

Suksess i Sverige

FHI jobber nå med å finne et laboratorium som kan gjøre analyser av avløpsvann rundt om i landet. 

- Det er mest realistisk å sjekke dette ut i områder hvor vi fra før har sett at man får tidligst ny smitte. Det kan for eksempel være Oslo og andre store byer, og kanskje også i avløpsvann på flyplasser, sier Forland. 

I Sverige har forskere holdt på med et lignende prosjekt i over et år. Der testes kloakken i Stockholm, Göteborg og Malmö. 

- Jeg mener det er en fantastisk metode, sier Maja Malmberg, virusforsker ved det svenske landbruksuniversitetet. 

Hun forklarer at de tar PCR-tester av større mengder avløpsvann, som deretter gir en indikator på om smitten øker eller synker i ett spesifikt område. 

- Det har vist seg å være en veldig bra indikator. Ikke minst nå som vi har sluttet å teste alle er dette det beste vi har, sier Malmberg.

I Gøteborg har avløpstester blant annet vist at smitten går kraftig nedover i byen, ifølge Aftonbladet

- Mye billigere

De svenske forskerne peker også på at metoden er svært kostnadsreduserende. Malmberg mener det er mye billigere å ta prøver av kloakken enn å stikke en pinne i nesen på hver enkelt svenske med symptomer. 

- Man trenger ikke være mattegeni for å forstå at dette koster mye mindre penger enn å teste alle, sier hun. 

Malmberg er forkjemper for metoden, og mener det er på tide at Norge nå gjør det samme. Prosjektet hos FHI vil starte så fort de har et laboratorium klart. 


Flere kanaler