SJELDENT SYN: Nesten ingen tenåringer røyker.
SJELDENT SYN: Nesten ingen tenåringer røyker. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:37
Nesten ingen tenåringer røyker daglig.

Andelen dagligrøykere blant unge mellom 13 og 19 år har falt fra 11 prosent til 0,4 prosent på ti år, viser foreløpige tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT.

- Positivt
- Det er en helt fantastisk nedgang. Det er veldig kjent at røyking er helseskadelig og tallene viser at tobakkspolitikken i Norge fungerer, sier forskningsleder Steinar Krokstad til P4-nyhetene.

Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning og disse tallene er fra Ung-HUNT 3 i 2007 og Ung-HUNT 4 i 2017.

- Ikke lenger in å røyke
- Tallene tyder på at politikken med økt pris og mindre tilgjengelighet samt lovgivningen som har gjort det forbudt å røyke på offentlige steder i stor grad har påvirket normer og holdninger i befolkningen, sier Krokstad.

I samme periode har andelen dagligrøykere i hele befolkningen falt fra 22 prosent til 11 prosent, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Ifølge undersøkelsen Ungdata har andelen ungdomsskoleelever som røyker daglig falt fra 4,3 prosent i 2011 til 2,1 prosent i 2016.

- Da jeg var ung var det tøft og kult å røyke men nå tror jeg røyking rett og slett er ut, sier forskningslederen.
Flere kanaler