Folk flest frykter ikke at freden i Norge er truet i lys av gassrørsabotasjen i Østersjøen.
Folk flest frykter ikke at freden i Norge er truet i lys av gassrørsabotasjen i Østersjøen. Foto: Shutterstock (Illustrasjonsfoto
0:00 | 0:59
Nesten tre av ti nordmenn, 28,6 prosent, frykter krigshandlinger i Norge etter gassrørsabotasjen i Østersjøen.

Det viser en undersøkelse InFact har gjort for P4-nyhetene.

- Det er egentlig overraskende lavt siden saken har preget nyhetsbildet, sier krisepsykolog Atle Dyregrov.

Nesten 5 av 10 ikke urolig
47,9 prosent, eller nesten fem av ti, sier i undersøkelsen at de ikke frykter krigshandlinger i Norge.

- Hva sier det om nordmenns trygghet?

- Jeg tror mange kjenner på trygghet fordi vi klarer å holde ting litt på avstand, men samtidig er nok flere utrygge og redde for at noe skal skje nå, sier han.

Han viser til at krigen tar stadig nye vendinger.

- Illusjonen av usårbarhet, som vi ofte lever på i livet, om at ting skjer med andre blir vanskelig å opprettholde, og vi blir redde for våre nærmeste, påpeker krisepsykologen.

Kvinner og godt voksne mest urolig
Frykt for krigshandlinger er større blant kvinner enn hos menn. 34 prosent av kvinnene svarer ja på spørsmålet, mot 23,3 prosent av mennene.

- Det er ikke overraskende. Kvinner er nærmere sine følelser enn menn er, og de har mer ansvar for barna og kjenner mer på det ansvaret, og det reflekteres i slike undersøkelser som dette, sier Dyregrov.

De unge frykter krig minst, mens de mellom 45 og 64 år er mest urolige.

- Ungdommer har et aktivt liv og er vant til å skyve ting til side for å leve. Samtidig skyldes det også erfaring. De som har levd en stund har sett ulike ting i verden og har ikke den samme tryggheten, sier Dyregrov.

I ukene etter Russlands invasjon av Ukraina gjennomførte P4-nyhetene en lignende undersøkelse. Den kan du lese mer om her.

Ikke urolig
Og det er ingen grunn til å frykte at freden her hjemme er truet, ifølge oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

- Russland vet at de ville tapt en krig mot NATO. Samtidig sliter russerne mer enn nok med krigen i Ukraina, så vi er derfor veldig langt unna et slikt scenario, sier han.


UNDERSØKELSE: