SKYTEEPISODE: En ordensvakt og tre andre ble skutt ved utestedet Blå i Oslo natt til 9. juli.
SKYTEEPISODE: En ordensvakt og tre andre ble skutt ved utestedet Blå i Oslo natt til 9. juli. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:42
- Vold og trusler mot vakter i utelivsbransjen har blitt et større problem de siste årene.

Det forteller fagsjef for NHO Sikkerhet, Runar Karlsen, til P4 Nyhetene.

- Lettere for å ty til vold
Natt til søndag ble en ordensvakt og tre andre skutt av en person ved utestedet Blå i Oslo. 

Vold er et økende problem, sier Karlsen.

- Man ser en økt bruk av våpen. Ikke nødvendigvis skytevåpen, men også andre typer våpen som kniv og lignende. Vi ser også at folk har lettere for å ty til vold når de ikke får det som man vil og man blir bedt om å forlate et utested, sier Karlsen.

Har ikke registrert
I fjor ble det anmeldt 350 hendelser mot vektere, men Karlsen frykter tallet blant ordensvakter kan være det dobbelte. Dette er det ikke konkrete tall på da de først startet å registrere antallet vold og trusler mot dørvakter nå i sommer.

- I og med at dørvakter eller ordensvakter ikke har ligget under lov om vaktvirksomhet så har vi ikke hatt gode tall på dette, sier Karlsen.

Fra og med 2018 blir også ordensvakter underlagt loven om vaktvirksomhet, på lik linje som vektere, noe som skal sikre at også ordensvakter får en grundigere opplæring. Men fortsatt vil det ikke være obligatorisk for utesteder å bruke ordensvakter som kommer fra et vaktselskap med denne opplæringen, noe Karlsen mener bør være et krav.

- Vi har kommet et godt stykke på vei. Og vi har fått gjennomslag for å evaluere ordningen etter et år, slik at vi kan se om det her er godt nok eller ikke, sier fagsjefen.

Flere kanaler