
0:00 | 0:41
Tall P4-nyhetene har fått fra Kripos viser at antall beslag og mengden beslag av legemiddelet Ketamin har økt i løpet av de siste tre årene.
I 2022 ble det gjort 169 Ketamin-beslag av Kripos, noe som er en økning fra 37 beslag i 2019. I 2020 ble det gjort 73 beslag, i 2021 113, viser tallene.
Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk tror denne økningen skyldes at flere nordmenn bruker Ketamin til å ruse seg på fest.
- Henger sammen med en ravebølge
- Vi har opplevd at det er en økt entusiasme rundt bruken av rusmiddelet særlig i danse- og ravemiljøer, men også andre alternative rusmidler, sier Knutsen.
Han tror flere har en naiv innstilling til Ketamin, nettopp fordi det er et medikament som kan gis på resept fra legen. I tillegg har det vist god effekt på pasienter med alvorlig depresjon.
- Å bruke rusmiddelet for å ruse seg er ikke lurt. Det er et svært sterkt medikament, og kan i større doser oppleves veldig psykedelisk og hallusinerende. I tillegg er det farlig å blande det med andre rusmidler, sier Knutsen.
Tallene fra Kripos viste at beslagsmengden av stoffet også hadde økt fra 3,7 kilo i 2019, til 29 kilo i fjor, en økning på over 600 prosent.
- Når det beslaglegges en større mengde kan det tyde på at det er et større marked av folk som distribuerer Ketamin ulovlig, sier Knutsen.
Hestemedisin
Ketamin er et sterkt beroliggende medikament, og veterinærer bruker det blant annet til å bedøve dyr så store som hester.
I tillegg brukes Ketamin på sykehus i anestesi, og noen pasienter med psykiske lidelser kan få det skrevet ut på resept.
- Jeg tror økningen i beslag også skyldes at det er blitt mer kjent at Ketamin kan hjelpe folk med alvorlige depresjoner og selvmordstanker, sier Knutsen.
Knutsen tror flere bruker rusmiddelet som en slags selvmedisinering mot egen psykisk sykdom.
- Og det er aldri lurt, da det kan være farlig i større doser, understreker han.
Mørketall
Selv om tallene fra Kripos ikke er veldig høye, mener Knutsen at de kan fortelle at Ketamin har blitt mer populært.
- Og dersom ikke politiet spesifikt har gått inn for å undersøke om det er blitt mer vanlig med kjøp og salg av Ketamin, så vil det også være store mørketall.
Knutsen håper derfor at myndighetene vil undersøke dette nærmere, og kanskje åpner opp for mer forskning på bruken av Ketamin i helsevesenet.
- Kun da kan man få kontroll over markedet, i stedet for at Ketamin får flyte fritt i alternative miljøer.