MER POSITIVE: Nordmenn er blitt mer optimistiske til egen og landets økonomi.
MER POSITIVE: Nordmenn er blitt mer optimistiske til egen og landets økonomi. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:51
Nordmenn er mer optimistiske enn før til både egen og landets økonomi.

Det viser Forventningsbarometeret til Finans Norge for tredje kvartal.

- Vil spare mer og reise mindre
- Vi har sett positive trekk i tallene for tidligere kvartaler, men nå ser vi en markert framgang i framtidstroen. Det spesielle denne gangen er at det gjelder i alle segmenter og i alle regioner, sier administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, til P4-nyhetene.

Kreutzer tror dette skyldes økt sysselsetting og at en svak norsk krone har gitt eksportnæringen gode vilkår.

I barometeret sier flere enn før at de vil gjøre større anskaffelser som for eksempel å kjøpe bolig. Samtidig vil folk nedprioritere å kjøpe elektronikk, møbler, bil eller reiser og spare mer.

- Når vi spør folk om hva de vil gjøre dersom de får økt økonomisk handlekraft svarer de at de vil spare mer. Det er et sunnhetstegn og betyr at en bruker økt økonomisk handlefrihet til å redusere sin egen eksponering. Når det gjelder mindre reising så kan det hende at vi begynner å få et innslag av flyskam også i Norge, sier Kreutzer.

Ikke påvirket av resten av verden
Kreutzer er overrasket over at troen på landets økonomi nå er sterkere enn tidligere, med tanke på uroen i resten av verden. Han viser til handelskrigen mellom USA og Kina, uavklart Brexit og valuta- og børsuro.

- Det er interessant for Norge er en liten, åpen økonomi og vi er veldig avhengig av internasjonale markeder. Det er åpenbart sånn at det er mørke skyer på horisonten.

Han tror det er flere årsaker til at folk i liten grad ser ut til å ta dette innover seg.

- Det ene er at sysselsettingen i Norge er høy. Det andre er at rundt oss snakkes det om å sette renten ned og Norge kan ikke ta rentebeslutninger som ikke er helt upåvirket av andre land. Det betyr igjen at kronen ikke styrkes noe som er godt nytt for norsk eksportnæring, forklarer Kreutzer.

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler