SIKKER VINNER: Rødvin er manges favoritt, men det økte alkoholsalget skyldes at folk er øltørste.
SIKKER VINNER: Rødvin er manges favoritt, men det økte alkoholsalget skyldes at folk er øltørste. Foto: NTB scanpix
Fra 2015 til 2016 økte alkoholsalget med 687.000 liter ren alkohol, det viser tall fra Folkehelseinstituttet

– Dette er en økning på 2,4 prosent, noe som tilsvarer en desiliter ren alkohol per innbygger over fylte 15 år, sier Daniel Bergsvik, som er forsker ved Folkehelseinstituttet. 

I løpet av 2016 kjøpte hver innbygger over 15 år nesten 7 liter ren alkohol, dette tilsvarer 73 flasker vin eller 150 liter øl. 

Grunnen til økningen er at nordmenn kjøper mer øl. Både salget av vanlig øl (lavere alkoholprosent enn 4,7) og sterkøl økte i 2016. 


Sterkt i nord
Og det kan virke som om de aller mest øltørste av oss bor i Trondheim. Tall fra Vinmonopolet (desember 2014) viser at det polet som selger mest øl er Bankkvartalet i Trondheim, etterfulgt av Vinmonopolet på Grünerløkka i Oslo.

Det er dog fremdeles rødvin som er nordmenns ubestridte favoritt på polet, hver fjerde flaske som selges der er rødvin. Aller mest glad i et glass med rødt er de i Bergen, viser tallene fra Vinmonopolet. 

Ellers viser den generelle trenden at jo lenger nord man kommer i landet, desto høyere blir alkoholprosenten. Kautokeino har det desidert høyeste salget av vodka. Konjakken får bein å gå på i Selbu, mens i Båtsfjord er de glad i både vodka og konjakk.  


Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler