Nordmenn som er overvektige er mindre aktive.
Nordmenn som er overvektige er mindre aktive. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:54
Nordmenn med fedme beveger seg langt mindre enn de som er normalvektige. 

I en ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet og Norges Idrettshøgskole har de kartlagt nordmenns aktivitetsnivå.

Den viser at de med fedme har et aktivitetsnivå som er 25 prosent lavere enn de med en normal vekt. 

- Med det ene kommer gjerne det andre

Lederen i Landsforeningen for Overvektige, Mari-Mette Graff sier dette ikke er overraskende. 

- Jeg har selv levd et lang liv med en tung kropp, og da er det tyngre å bevege seg. Samtidig er det jo viktig å stille spørsmålet - hva kom først, høna eller egget?

Og det spørsmålet stiller vi til ekspertene, og forskerne bak undersøkelsen:

- Det er mye som tyder på at det forholdet kan gå begge veier, sier professor ved Norges Idrettshøgskole, Bjørge Herman Hansen. Han peker på at med det ene, kommer gjerne det andre.

- Det er individuelt og komplekst, sier Hansen. 

Stor barriere å komme seg på trening

De som har en BMI på 18,5-24,9 kg/m2 blir definert som normalvektige. Med en BMI på 25,0-29,9 kg/m2  kategoriseres du som overvektig, mens BMI høyere enn 30 kg/m2 kalles fedme. 

Undersøkelsen viser også at for de som kategoriseres med overvekt har kvinner 8 prosent lavere aktivitetsnivå , og menn 13 prosent. 

Samme tendens sees for antall skritt per dag. Personer med overvekt og fedme tar henholdsvis 10 prosent og 27 prosent færre skritt enn de som er kategorisert som normalvektige.

- Sånn 1500-2000 skritt lavere om dagen, sier Hansen. 

Han understreker nok en gang det at hver skritt teller. 

- Så lenge mengden representerer en faktisk økning så vil det ha noe for seg. Og det er jo litt hyggelig å tenke på. Det må ikke være veldig mye, veldig lenge eller veldig hardt, sier Hansen. 

For det er ofte en barriere for overvektige og personer som sliter med fedme å komme seg på et treningssenter, sier Graff. 

- Det kan være vanskelig å finne sykler som er gode på å sitte på. Det kan være vanskelig å gå i bassenget fordi du møtes med så mye stigma. Derfor vil jeg slå et lite slag for den rolige, gode spaserturen, sier hun.