0:00 | 0:58
Når loven ble innført 1. juni 2004, var 54 prosent av den norske befolkningen negative. Røykere P4 har møtt på gata i Oslo har dårlige minner.

- Da den kom synes jeg det var kjipt, sier en mann som nå tar seg en blås utendørs.

Men nå er også dagligrøykerne langt mer positive.  En undersøkelse som ble gjennomført for Helsedirektoratet av Sentio Research i april 2014 viser at 3 av 4 dagligrøykere er positive til loven.


Mest positive på Østlandet


Tar man hele befolkningen under ett, mener flere enn 9 av 10 nordmenn at røykeforbudet på serveringsteder har vært vellykket. Kvinner er mer positive enn menn.

Mest vellykket synes aldersgruppen 30-39 at røykeloven er (98 %) og de med høyere utdanning (98 %).

Det er færre som er positive blant de med lavere utdanning (86 %) og nordmenn er generelt mindre positive  i Nord- Norge (84 %) og Midt-Norge (89 %) enn på Østlandet (92 %) og Oslo/Akershus (91 %) , viser undersøkelsen.

- Gledelig


Helseminister Bent Høie (H) er svært fornøyd med den positive utviklingen.

- Det er veldig gledelig og det viser at det var riktig den gang selv med stor motstand, sier Høie til P4 Nyhetene.

Dagens helseminister kjempet selv gjennom loven i stortinget. Han roser i dag røykelovens far Dagfinn Høybråten (KrF).

- Han var veldig modig som helseminister. Dette er en lov som har skapt mye glede fordi folk opplever nå hvor herlig det er med et røykfritt miljø, sier Høie. 

Han sier tiden er moden for ytterligere innstramminger i loven.

- En gang i fremtiden så ønsker vi et tobakkfritt samfunn, så det betyr at vi må tenke ut nye måter å redusere tobakkbruken på, sier Høie.

- Høybråten: - Får kommentarer hver dag


- Jeg vil si at det er mange mødre og fedre til røykeloven. Men det er jo fint å få skryt. Det går faktisk ikke en eneste dag nå 10 år etter loven uten at jeg får kommentarer i form av folk som takker meg, sier Høybråten til P4 Nyhetene.

- Målet med loven er allerede nådd. Færre røyker. Om det skal bli ytterligere innstramninger blir opp til regjeringen, avslutter Høybråten.