FORBUD: Nordmenn støtter forbudet.
FORBUD: Nordmenn støtter forbudet. Foto: Reuters Creative
0:00 | 0:52
I en undersøkelse Sentio har gjort for P4 Nyhetene sier sju av ti at de ikke ønsker at det skal bli lovlig å bruke cannabis.

- Det syns vi i Actis er positivt fordi vi mener cannabis har et stort skadepotensiale, og det er viktig å holde bruken nede for å begrense skade, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

Kvinner mest negative
Nesten 20 prosent sier vi bør legalisere hasj og marihuana, mens 10 prosent svarer vet ikke.

Det er de unge i alderen 18 til 29 år som er mest positive, 30 prosent i denne aldersgruppen er for legalisering. Undersøkelsen viser at flest kvinner er i mot, nesten 80 prosent svarer nei på spørsmål om dette bør legaliseres. Mens 66 prosent av mennene svarer nei.
Saken fortsetter under bildet.
narkotika
NEI: 7 av 10 sier at de ikke vil at cannabis skal bli lovlig, viser undersøkelse fra Sentio. Foto: Fotolia

Forbud viktig
Også undersøkelser Actis har gjennomført viser at flertallet ikke ønsker å legalisere hasj og marihuana.

- Det bekrefter at folk er skeptiske, sier hun. Sammenlikner man bruken blant norsk ungdom med ungdom i Europa så er det 5 prosent norske som har brukt, mens i Europa er tallet 17 prosent.

- Det viser jo at vi gjør noe riktig her for å holde bruken nede, og det er særlig viktig blant ungdom.
Unge uferdige hjerner kan få ekstra skader av å bruke det, så vi syns det er viktig å opprettholde forbudet for å holde bruken nede, sier hun.

Flest positive i Hedmark og Oppland
Det som kanskje er mest overraskende i Sentios spørreundersøkelse er at det er i Hedmark og Oppland flest er positive til legalisering. 30 prosent svarer ja i disse to fylkene.

- Det er et uvanlig utslag. Vanligvis er det unge menn i by, som både bruker mest og er mest for legalisering, så dette er en interessant trend som vi må følge med på og kanskje komme med ekstra informasjon i det området, sier Gerhardsen.

I Oslo og Akershus er 20 prosent for, mens i Nord-Norge sier bare 10 prosent ja til legalisering.

Det er de som stemmer Rødt og Venstre som er mest positive, fire av ti sier ja til legalisering.


Flere kanaler