SVINDEL: Nordmenn svindlet forsikringsselskapene for 344 millioner kroner i 2022.
SVINDEL: Nordmenn svindlet forsikringsselskapene for 344 millioner kroner i 2022. Foto: Shutterstock
0:00 | 1:06
På svindeltoppen finner vi svindel med innboforsikringen, etterfulgt av bilsvindel og svindel med reiseforsikringen, viser statistikken fra Finans Norge:

- Det er flere menn enn kvinner som svindler, og svindlerne kommer fra alle samfunnslag over hele landet. Det er også folk over 80 år som svindler, forteller kommunikasjonsjef Stine Neverdal til P4-Nyhetene.

Falske historier og dokumenter

Antallet saker der det er brudd på forsikringsavtaleloven har økt med sju prosent bare det siste året.

Dokumentforfalskning er gjengangeren, forteller utredningsleder Vera Sønsthagen i forsikringsselskapet Gjensidige:

- Mange bruker digitale kvitteringer og forfalsker dem. Kanskje har ikke kunden hatt den gjenstanden som de melder om at er blitt borte eller skadet i  det hele tatt, eller de oppgraderer tv-en sin fra å koste 7000 kroner til å koste 70.000 kroner, forteller utredningssjef i Gjensidige Vera Sønsthagen.

Elsykkel er populært å skrive som mistet eller stjålet fordi den har så dyr verdi.

- En person krevde erstatning for to elsykler til en verdi av godt over 100.000 kroner, men fyren hadde jo aldri hatt elsykkel i det hele tatt, forteller Sønsthagen. 

Får konsekvenser

I snitt svindles det for 125. 000 kroner i skadeforsikringsakene, men i svindel med syke- og uføredekningen kan svindelen være på  flere millioner kroner. I snitt 1,5 millioner kroner, viser statistikken fra Finans Norge.

Dette får store konsekvenser for de som svindler forteller Neverdal:

- Svindel for noen tusenlapper kan havne på rullebladet. Og i de mest alvorlige sakene så kommer både politianmeldelse, tilbakebetaling av svindelbeløpet og  strenge fengselsdommer. Det tenker ikke alle på.

Store mørketall

Det er forsikringselskapene selv som avdekker det meste av svindelen. Noe forsøk klarer de heller ikke å oppdage. Det er mange som lar seg friste til å svindle forteller Sønsthagen:

- Det mye vanlige folk, som deg og meg, som fristes særlig når de kommer i en dårlig økonomisk situasjon.

Finans Norge sier de er bekymret for at flere vil forsøke seg på svindel nå i en tid hvor folk har dårligere råd:

- Vi er bekymret for at  forsikringssvindelen øker mer og at flere lar seg friste nå som flere har det trangt økonomisk, sier Neverdal.