ØKER RISIKO FOR BRUDD: Ny forskning tyder på at risikoen for brudd er større i heterofile parforhold der kvinnen tjener mer enn mannen.
ØKER RISIKO FOR BRUDD: Ny forskning tyder på at risikoen for brudd er større i heterofile parforhold der kvinnen tjener mer enn mannen. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:55
Det er større sjanse for samlivsbrudd dersom kvinnen tjener mest.

Det sier forsker i familiedemografi ved Statistisk Sentralbyrå, Janna Bergsvik.

- Størst risiko
Hun har i sin doktorgradsavhandling sett på nesten én million yrkesaktive par over ti år. Bergsvik fant ut at en mye høyere andel gikk fra hverandre når kvinnen er den best betalte i forholdet.

Risikoen er størst blant de som er gift og er godt etablerte. Og det er ikke mye mer kvinnen skal tjene før risikoen for brudd er større.

- Til og med der kvinnen tjener akkurat litt mer enn mannen sammenlignet med der kvinnen tjener akkurat litt mindre fant vi et hopp i antallet som går fra hverandre, forklarer Bergsvik.

- Kjønnsroller spiller inn
I gjennomsnitt går 18 prosent av alle par fra hverandre. Blant par der kvinnen tjener en del mer øker risikoen til så mye som over 25 prosent sier Bergsvik.

- Det er et høyt tall, mener forskeren.

Hva som er årsaken er ikke helt sikkert, men Bergsvik sier mye tyder på at det handler om kjønnsroller.

- Vi tenker det kan tyde på at kjønnsroller og en forventning om at mannen tjener mer enn kvinnen kan være viktig for mange i Norge fortsatt. Selv om Norge er blant de mest likestilte landene i verden, forklarer forskeren.
Flere kanaler