Mange turister ønsker å reise til norskekysten med båt denne sommeren.
Mange turister ønsker å reise til norskekysten med båt denne sommeren. Foto: Shutterstock
Sommerferien gir flere reisende både til lands og til vanns. Nå kommer det åtte ganger så mange reisende med båt som i juni. 

Tall P4-nyhetene har hentet fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) viser at det nå daglig kommer 1 730 uvaksinerte personer sjøveien. Siden regjeringen opphevet reiserådene 5.juli har det totalt reist inn 24.366 ikke-vaksinerte til Norge med båt. 

Åpner nok en teststasjon 

Det finnes totalt 12 teststasjoner for båtturistene. Hit må alle som ikke er fullvaksinert eller hatt korona det siste halve året innom. 

- Men nå er pågangen så stor at vi i løpet av uka skal få etablert en egen teststasjon nede på havna i Sponvika, slik at det skal bli mer effektivt. 

Det sier Jostein Stø, som leder flere av teststasjonene i Halden. Han forteller at det hver morgen ligger båter klare, som venter på få registrert og testet seg. 

-  Det er både norske familier som har vært på båtferie, men også utenlandske turister som kommer med båt til Norge. 

- Viktig å teste, selv med lite smitte

Også teststasjonen på havna i Sandefjord merker pågangen. Ferjen mellom Sandefjord og Strømstad er populær, og dette fører til mye folk på havna. 


- Vi tar i mot mange hundre til testing hver dag, forteller kommuneoverlege Ole Henrik Augestad. 

Selv om smitten er forholdsvis lav både i Norge og Sverige sier han det er viktig at alle som ikke er fullvaksinert har et tilbud å gå til når de kommer til kai. 

-  Vi fanger ikke opp så mange positive tester ettersom mange av de som bruker Sandefjord-Strømstad-ferjen er delvis vaksinerte. Men det handler jo om å hindre mulig importsmitte til Norge, sier Augestad. 

Flere kanaler