STORTINGET: Rødt ber alle representanter gjøre som dem og gi deler av lønnsøkningen til hjelpeorganisasjoner.
STORTINGET: Rødt ber alle representanter gjøre som dem og gi deler av lønnsøkningen til hjelpeorganisasjoner. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:49
Partiet Rødt oppfordrer til kronerulling fra stortingspolitikerne i sommer.

Stortinget har akkurat stemt for å gi seg selv en lønnsøkning på 76.321 kroner, og hver representant bikker derfor én million i årlig godtgjørelse. Stortingsrepresentantenes årslønn er nå på 1.064.318 kroner.

- Gi vekk pengene
Stortingets eksterne utvalg gikk inn for en lønnsvekst på 3,7 prosent i år, samt en lønnsvekst på 2,7 prosent fra fjoråret.

Høyre, Venstre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet stemte for lønnsøkningen, mens de andre partiene stemte i mot. Et av partiene som var sterkest i mot lønnshoppet var Rødt.

Men med trange økonomiske tider for nordmenn, må politikerne trå til, sier nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen.

- Vi mener at stortingspolitikerne har bevilget seg selv en rekordhøy lønnsøkning. De får nå utbetalt 19.000 kroner ekstra i juli og vi mener at de bør gi av disse pengene til Unicef eller andre hjelpeorganisasjoner. Det vil vi i Rødt gjøre, oppfordrer Martinussen.

Hun mener de må gi penger til organisasjoner som tilbyr gratis ferie til barn i vanskeligstilte familier.

- Opp til hver enkelt
Men forslaget tas ikke i mot med åpne armer hos de andre partiene.

- Det er jo ikke måten å gjøre det på, sier Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder i SV, som var blant partiene som stemte i mot en lønnsøkning for stortingsrepresentantene. 

Høyre derimot, stemte for, men nestleder Henrik Asheim, kaster seg ikke på Rødts juli-oppfordring.

- Jeg gir penger til hjelpeorganisasjoner helt uavhengig av lønnsøkninger jeg, både til Røde Kors og andre. Men jeg synes det blir enkelt å si at lønnsøkningen skal gis, dette må være opp til hver enkelt.

- Hvorfor vil du ikke gjøre det?

- Jeg gjør det. Men det er ikke sånn at jeg kobler det til lønnsøkning hvert år, svarer Asheim.

Flere kanaler