Om kort tid vil en toroms i Oslo kunne koste langt mer enn de gjør i dag.
Om kort tid vil en toroms i Oslo kunne koste langt mer enn de gjør i dag. Foto: Shutterstock
Boligprisveksten vil trolig avta nasjonalt de neste årene, men i hovedstaden bygges det svært få nye boliger.

Dette vil presse prisene, og Samfunnsøkonomisk analyse spår skyhøy prisvekst i Oslo. 

- Hvis våre prognoser skulle slå  så vil boligprisene i Oslo være cirka 15 prosent høyere enn det de er nå i løpet av fire år, sier sjeføkonom Andreas Benedictow.

Nasjonalt derimot, vil boliger bare være ti prosent dyrere, ifølge Benedictows analyser.

800.000 kroner mer

I dag er gjennomsnittsprisen i Oslo 90.449 kroner per kvadratmeter. En leilighet på 60 kvadrat koster nå derfor 5.426.940 kroner. 

En økning på 15 prosent betyr at en slik leilighet vil være 814.041 kroner dyrere om fire år. 

Benedictow sier at over hele landet bygges det nok boliger i forhold til befolkningsveksten, men at Oslo skiller seg ut. 

- Det bygges der betydelig mindre enn det befolkningsveksten skulle tilsi, og det er en viktig årsak til at vi venter at boligprisene kommer til å vokse relativt mye i Oslo, sier Benedictow.

Dette har også innvirkning på kommunene rundt Oslo, ettersom mange blir nødt til å flytte ut av byen. Også der ser Benedictow at prisene allerede er relativt høye. 

- Oslo har en kjempeutfordring

Mangelen på nye boliger i Oslo er noe som bekymrer Norges Eiendsomsmeglerforbund og administrerende direktør Carl O. Geving. 

- Det er en kjempeutfordring i Oslo for lavineteksthusholdninger, og de er det mange av. De sliter jo veldig med å komme inn på Oslo-markedet fordi kvadratmeterprisene er så høye og det bygges veldig få mindre boliger som flere kunne hatt råd til, sier Geving. 

Geving frykter at Oslo i verste fall kan gå tom for nye boliger. 

- Det bygges jo nesten ikke boliger i dag i forhold til behovet. Oslo har et stort problem, og et stort etterslep på boligbyggingen, sier Geving.

Flere kanaler