FERIEPENGER: Arbeidsledige har fått feriepenger av NAV.
FERIEPENGER: Arbeidsledige har fått feriepenger av NAV. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:40
I vinter ble det flertall på Stortinget for at de som mottok dagpenger i fjor skulle få feriepenger i år.

Feriepenger på dagpenger ble fjernet av regjeringen fra 2015, men flertallet på Stortinget endret dette midlertidig på grunn av koronakrisen.

På sin plass
Totalt er det utbetalt 2.129.506.840 kroner og åtte øre i feriepenger. I snitt har hver dagpengemottaker fått 5.956 kroner. Den høyeste utbetalingen er på 52.245 kroner og den laveste på ti øre.

- Det er helt riktig og på sin plass at vanlige folk og familier får råd til å ha fri og ferie sammen, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen, til P4-nyhetene.

Det var i februar at flertallet på Stortinget kom til enighet.

- Det er en viktig sak med den situasjonen vi har, med over 200.000 arbeidsledige, sa leder i arbeids- og sosialkomiteen, Frps Erlend Wiborg, til NTB den gangen.

Viktig for de med minst
Av de som har mottat feriepenger er 245.500 som var permittert i fjor og 112.000 som var registrert som arbeidsledige,

- Det ville vært totalt urimelig om de som har betalt en høy pris for nedstengingen av samfunnet også skulle mistet muligheten til gode sommeropplevelser sammen, sier Sandtrøen.

- Dette har vært et viktig krav i kampen for bedre rettferdighet i krisehåndteringen. Pengene har mye å si for de som har minst, og ikke minst for barna i disse familiene. De kan komme tilbake til skolen til høsten og fortelle skolekameratene at de også har hatt ferie og sommeropplevelser, sier han.

Det samme mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Må gjøres permanent
- Dette viser at det var veldig viktig at vi sloss for å få gjeninnført feriepenger for de arbeidsledige. Her strittet regjeringen lenge imot. Men dette må gjøres permanent. Det er jo ikke noe lettere å være arbeidsledig når ferien kommer i 2022 eller 2023, sier Moxnes til P4-nyhetene.

- Vi skal ha et sikkerhetsnett i velferdsstaten som sørger for at alle har trygghet for inntekt og velferd, derfor er det viktig  at dagpengemottakere for feriepenger også når koronakrisen er over, sier Sandtrøen i Arbeiderpartiet.

Regler og unntak
For å få rett til feriepenger for dagpenger må folk ha hatt rett til dagpenger minst en dag i 2020 og ha fått utbetalt dagpenger i dette året.

De som har rett til å ta ferie med dagpenger har ikke rett til feriepenger, med mindre dagpengevedtaket ble stanset fra 7. juni i år, eller om man mottok dagpenger 7. juni og helt eller delvis brukte retten til ferie med dagpenger i fjor.

31.740 personer har fått avslag på feriepenger for dagpenger.


Flere kanaler