Flere samlivsekperter har fryktet at koronapandemien vil føre til en økning av samlivsbrudd. Dette har så langt ikke skjedd.
Flere samlivsekperter har fryktet at koronapandemien vil føre til en økning av samlivsbrudd. Dette har så langt ikke skjedd. Foto: Shutterstock
- Det er overraskende at koronapandemien ikke har ført til at flere har søkt om separasjon.

Det sier samlivsekspert Frode Thuen.

Tall P4-nyhetene har fått fra Fylkesmennene viser at de fleste fylkene har hatt en liten nedgang i separasjonssøknader så langt i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

- Det var grunn til å forvente at det ville bli flere separasjonssøknader. Men kanskje nettopp det at det er en unntakstilstand gjør at de vanlige forventningene ikke gjelder, sier Thuen.

Forskjeller mellom fylkene
Møre og Romsdal har hatt den største nedgangen. 349 søkte som separasjon det første halvåret i fjor, i år har dette sunket til 266. En nedgang på 83. 

I Rogaland, Vestland og Trøndelag har utviklingen gått motsatt vei, der har flere søkt om separasjon. Og størst har økningen vært i Trøndelag og Vestland, der henholdsvis 62 og 52 flere søkte om separasjon i år.

- Dette er mer i tråd med forventningene, sier Thuen, og han synes det er interessant at det er i Vest-Norge at økningen har kommet.

Han er også usikker på om vi har sett den fulle effekten koronapandemien har hatt på parforhold ennå.

- Vi får se hvordan det ender når året er ferdig. En separasjonsprosess kan ta tid. Men så langt virker det oppløftende og gledelig, sier Thuen.


FylkeSeparasjonssøknader 2020Separasjonssøknader 2019
Troms og Finnmark356362
Innlandet643649
Vestland891839
Nordland199236
Trøndelag616554
Rogaland709699
Agder440459
Møre og Romsdal266349
Oslo og VikenIkke svart
Vestfold og TelemarkIkke oppgitt tall


Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler