SKATT: I begynnelsen av april får du vite om du kan vente deg penger igjen på skatten i år.
SKATT: I begynnelsen av april får du vite om du kan vente deg penger igjen på skatten i år. Foto: NTB scanpix
På denne tiden av året vet vi at skattemeldingen, tidligere kjent som selvangivelsen (se forklaring nederst i saken), som oftest er like om hjørnet.

I fjor kom den 31.mars, men i år blir den ikke tilgjengelig før 4. april, opplyser Skatteetaten.

De opplyser at det er en helhetsvurdering som ligger til grunn for akkurat dette tidspunktet.

– Vi tar hensyn til helligdager og andre utsendelser fra Skatteetaten. Tidligere har det vært ulike datoer avhengig av om du er registrert til å få skattemeldingen på papir eller elektronisk. I år får alle skattemeldingen 4. april og nå åpner de fleste den digitalt i Altinn, skriver pressesjef i Skatteetaten, Merete Bergeland Jebsen, i en epost til P4.


Saken fortsetter under bildet
selvangivelse
ENDRING: Selvangivelsen har nå byttet navn til «skattemelding for formue og inntekt». Foto: NTB scanpix

Samme frist
Fristen for å sjekke at alt stemmer – og levere inn eventuelle endringer – er som tidligere; 30. april. Til tross for at man enkelte år har hatt nesten halvannen måned på seg på å levere, mener Skatteetaten at de 26 dagene i år bør være tilstrekkelig for «folk flest».

– Innleveringsfristen er 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende, så det skulle være god tid til å sjekke og gjøre endringer om nødvendig, skriver pressesjefen.

Første pulje med skatteoppgjør kommer 21. juni, skriver Skatteetaten på sine nettsider. Deretter blir det løpende oppgjør fram til 25. oktober.

Leverer du på papir, får du skatteoppgjøret tidligst i august.

Ikke lenger selvangivelse
Årsaken til at selvangivelsen nå har skiftet navn til skattemelding, er den nye skatteforvaltningsloven som trådde i kraft 1. januar 2017.

Ifølge E24 samler denne loven reglene som tidligere lå spredt i ligningsloven, merverdiavgiftsloven og forvaltningsloven.

Navnet «selvangivelse» eksisterer derfor ikke lenger, den har skiftet navn til «skattemelding for formue og inntekt».


sedler
SEDLER: Uansett om du får igjen tusenlapper på skatten, er fristen for å levere skattemeldingen 30. april for lønnstakere og pensjonister. Foto: NTB scanpix
Flere kanaler