LUNSJ: Elevene ved Os barneskule må være nøye med hva de putter i matboksen.
LUNSJ: Elevene ved Os barneskule må være nøye med hva de putter i matboksen. Foto: NTB scanpix
Alle elevene ved Os barneskule utenfor Bergen fikk første skoledag med seg et brev hjem der det står at de ikke får ha med matvarer som inneholder fisk eller spor av fisk.

Årsaken er at én av elevene har alvorlig fiskeallergi. Forbudet gjelder også leverpostei, ettersom dette kan inneholde ansjos.

- Vi har valgt å gå bredt ut med informasjon inntil vi vet hvilket nivå vi skal legge oss på. Vi er opptatt av å ivareta eleven på en best mulig måte og har tett dialog med hjemmet og helsepersonell, sier fungerende rektor, Renate Onstad, til Bergens Tidende.

Ifølge skrivet, kan eleven få alvorlige allergiske reaksjoner ved fysisk kontakt med matvarene eller personer som har spist noe av dette.


- Ikke rett vei
Seksjonsleder ved Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, Torgeir Storaas, sier til avisen at det er bra at skolen tar situasjonen på alvor, men mener likevel at dette ikke er rett vei å gå.

- Hvis strategien er at barnet aldri skal møte fiskeallergener noe sted, måtte samme strategi følges ved kinobesøk, på fotballkamper, i annen fritidsaktivitet, ved besøk på butikk, osv., sier han til Bergens Tidende.

Han mener i stedet at barnet og dets pårørende må være forberedt på at allergireaksjoner kan oppstå - og at personene rundt barnet bør kurses i hvordan man skal takle dette.


Flere kanaler